fbpx
Naslovna Zanimljivosti Zubi će se uzgajati u laboratorijama, a proteze i ispuni idu u...

Zubi će se uzgajati u laboratorijama, a proteze i ispuni idu u istoriju

OREGON/LONDON – Kod stomatologa postoji nada da će u bliskoj budućnosti biti sposobni da liječe i zbrinjavaju pacijente zubima koji su uzgajani laboratorijski,  za razliku od današnjih ispuna i proteza, prenosi DentalMedical.

vjestacki zubOvi novi zubi će izgledati kao i oni koje imate u ustima i ponudiće mogućnost mnogo jeftinijeg zbrinjavanja nego sa kompleksnim protetskim radovima. Ostaje da se vidi da li se proces može toliko usavršiti da bude dostupan za šire mase.

Stomatologija.me je već pisala o uspjehu švajcarskih naučnika koji su uspjeli da kreiraju prvi vještački zub sa karakteristikama prirodnog.

Inovaciju nam omogućava činjenica da su istraživači uspjeli stvoriti tvrdu gleđnu strukturu koja čini spoljni dio zuba. Oni su vrlo uspješno stvorili i unutrašnjost zuba ali još niko nije uspio da oblikuje spoljni dio.

U osnovi genetičari su uspjeli da identifikuju gene koji uzrokuju rast i stvaranje enamela.

Studija američkog tima sa državnog univerziteta u Oregonu je otkrila da „transkripcijski faktor“ zvan Ctip2 jeste odgovoran za stvaranje gleđi u ćelijama zvanim ameloblasti. Ovaj faktor ima i druge funkcije u organizmu kao što je imunitet i rani razvoj kože i nerva.

– Nije uobičajeno za gene da imaju mnogostruku ulogu, i prije nismo znali šta reguliše produkciju zubne gleđi. Ovo je prvi trankripcijski faktor ikad otkriven koji kontroliše formiranje i sazrijevanje ameloblasta koji stvaraju gleđ – kazala je Dr Chrissa Kioussi, glavni istraživač ove studije objavljene u žurnalu američke akademije nauka.

Ona je dodala da je još puno posla potrebno kako bi se sve to moglo primijeniti na ljudima, ali u principu bi trebalo da funkcioniše.

– To bi zaista bila super stvar, potpuno nov pristup stomatologiji – zaključila je ona.

Ekspert za razvoj Paul Sharpe sa stomatološkog instituta King’s College iz Londona kaže da ukoliko se nađe neki način za uzgoj ameloblasta koji stvaraju enemel, onda možemo naći način kako da popravljamo zube.

– Savki gen povezan sa ovim je vrijedan ispitivanja. Što više znamo o njima, više informacija imamo za pravljenje biološkog modela za popravku zuba- zaključio je on.

- Advertisment -

POPULARNO

Pet savjeta za održavanje zubnih implantata

Zubni implanti su odlično rješenje za zamenu izgubljenog zuba. Oni su jači od prirodnih i ne mogu da propadnu poput njih. I...

Na Medicinskom fakultet u Foči, odsjek stomatologija, u redovnu nastavu uvedena ugradnja zubnog implantata

Utorak 25. februara 2020. godine biće „zlatnim slovima“ upisan u istoriju Medicinskog fakulteta u Foči. U Specijalističkom centru za stomatologije na toj...

Nova studija pokazala da mliječni zubi daju uvid u autizam

U novoj studiji pregledani su zubi dece s autizmom i bez njega i uočena je razlika u količini prisutnih teških metala. ...

Kurs: iTop Introductory 28. marta, bodovan je od strane Stomatološke komore Crne Gore

Podgorica će krajem marta biti domaćin kursa „iTOP Introductory I stepen“. iTOP- indivindualna obuka oralne profilakse je sistemski pristup učenju optimalne higijene...
- Advertisment -