NaslovnaZanimljivostiZubar vs. stomatolog: Postoji li razlika

Zubar vs. stomatolog: Postoji li razlika

- Advertisement -

Iako se u svakodnevnom kolokvijalnom govoru riječ zubar najčešće koristi kao pojam za imenovanje zanimanja svršenog doktora stomatologije, ima onih stručnjaka koji smatraju da je taj pojam nedostatan te da između zubara i stomatologa postoje razlike – u stručnosti. Da li je to zaista tako prosudite sami nakon što pročitate argumente dva ponuđena odgovora na ovo pitanje.

Te dvije riječi, kako smatraju u stomatološkoj ordinaciji Dental Studio Parat iz Zagreba, nisu sinonimi.

– Zubari ne postoje već četrdesetak godina. Da bi postao zubar, 50.-tih i 60.-tih godina XX stoljeća, bilo je dovoljno završiti Višu dvogodišnju zubarsku školu. Zubari su liječili isključivo zube i otuda su dobili naziv. Danas nema više zubara, ali je termin ostao u svakodnevnom govoru. Stomatolog je netko ko je završio petogodišnji studij Stomatološkog fakulteta. Stomatolog osim zuba liječi desni, jezik, sinuse, vilične zglobove, usne. Sva ova tkiva zajedno čine takozvani stomatognati sistem, te otuda i naziv stomatolog – smatraju ovi stručnjaci.

Sa druge strane, autori portala Moj stomatolog, takođe hrvatskog, smatraju da među pojmovima zubar, stomatolog i doktor dentalne medicine ne postoji razlika.

– U svakodnevnom govoru često koristimo pojam zubar, a na natpisima pojedinih ordinacija susrećemo se s titulama stomatolog, doktor stomatologije i doktor dentalne medicine. Koja je razlika između ovih naslova i postoji li ona uopće? Ukratko, razlike nema. Svi ovi naslovi odnose se na liječnika koji se bavi dijagnostikom i liječenjem bolesti zuba. Čemu onda zbrka oko naziva? Očito je da su zubar i stomatolog sinonimi, pritom termin zubar pripada govornom jeziku, dok stomatolog zvuči više službeno i formalno. Naslov doktor dentalne medicine uveden je krajem 2009. godine zbog usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s pravnom stečevinom Europske unije – stoji na ovom sajtu.

Kako ne bi došlo do zabune nećemo izvoditi zaključak, ali  u jedno možemo biti sigurni – „zubari“ makar za sada neće tek tako „izaći“ iz jezika.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -