NaslovnaObavještenjaZoronjić: Spustili i onako niske cijene

Zoronjić: Spustili i onako niske cijene

- Advertisement -

Za devet mjeseci ove godine bjelopoljski stomatolog Sabahudin Zoronjić nije primio više od 25.000 eura od Fonda za zdravstveno osiguranje. Nakon toga umjesto naknade za rad uručen mu je raskid ugovora, a kao razlog Fond je naveo – nedostavljanje faktura.

“Nisam slao fakture u elektronskoj formi, jer da bi poslao u elektronskoj formi u programu sa fondom moram da kliknem na onu fakturu koju pravi Fond za zdravstveno osiguranje, ali po ugovoru ne ja nego svi stomatolozi imamo pravo da sami napravimo fakturu i da je ispostavimo Fondu”, rekao je Zoronjić Televiziji Vijesti.

Objašnjava da nije prihvatao fakture Fonda jer bi time pristao da mu se usluge ne naplaćuju po već dogovorenim cijenama. Cijene usluga Fond obračunava na osnovu boda, a vrijednost boda je 0,95. Tu vrijednost Fond međutim mijenja bez saglasnosti stomatologa, tvrdi Zoronjić.

“Ja na to ne pristajem, ja ne pristajem, jer ja po ugovoru imam pravo da ja pravim fakturu i da ispostavljam Fondu, a Fond da mi plaća. Oni imaju pravo da mijenjaju cijenu, ali o svakoj promjeni cijene usluge oni moraju da obavijeste stomatologe i da traže saglasnost od stomatologa. Jesu li oni to tražili od vas? Nikad od 2013. godine od kada vlada ovaj sistem, od kada su projektovali ovaj sistem. Od 2013. godine su mi samo u tri mjeseca platili po dogovorenoj vrijednosti”.

Jedini kojima se ne umanjuje mjesečni limit su ortodonti, čime se, kako kaže Zoronjić, diskriminišu drugi specijalisti stomatologije.

Fond za zdravstveno osiguranje Crne Gore (Foto: rtcg.me)

“Cijena naših stomatousluga je jako niska, ona je petostruko manja od realne tržišne cijene, cijena usluga su reda veličina dva do tri eura vađenje, pet do šest eura plomba i sad kada nam smanjuju oni nam smanjuju cijene usluga, tako da moja cijena nije više pet eura ili šest, nego bude tri eura ili četiri eura”.

I drugi stomatolozi koji nisu htjeli pred kameru su se obraćali televiziji Vijesti žaleći se da već niske cijene usluga moraju da spuštaju zbog obračuna Fonda za zdravstveno osiguranje.
Iz Fonda za zdravstveno osiguranje Televiziji Vijesti nijesu odgovorili na pitanja u vezi sa tvrdnjama stomatologa, a između ostalog zašto se finansijski limiti za stomatološke usluge ne objavljuju od februara ove godine, te zašto su stomatolozi jedini zdravstveni radnici kojima nije plaćena pripravnost.

Izvor: Vijesti

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -