NaslovnaObavještenjaZnate li kako zapravo izgleda zub?

Znate li kako zapravo izgleda zub?

- Advertisement -

Evo jedan mali čas anatomije, da naučite nešto više o ovom malom, a tako značajnom organu. Zub je mali organ, smješten u dvije vilične kosti i to u njenom posebnom dijelu koji se naziva alveola. Gornja vilica se zove maksila, a donja mandibula.

GLEĐ – dio zuba vidljiv u ustima naziva se gleđ. Gleđ nema nervne završetke i zato ni karijes, ni popravka zuba dok je karijes zahvatio samo gleđ ne bole. Najbolje je kad se karijes otkrije baš u gleđi, jer će se popravkom zadržati najveći dio zdravog ostatka zuba, a neće ni boljeti.

Foto: freepik.com

Zato su važne redovne kontrole! vjerovatno ste čuli da je gleđ i najtvrđe tkivo u organizmu, tvrđe i od kosti, i zato je jedino može isjeći dijamant, od kojeg se i prave boreri za stomatološke mašine ipak, iako je tako čvrsta i odolijeva mehaničkim uticajima, ono čemu se ni tako jaka gleđ ne može oduprijeti jeste hemijsko razaranje, odnosno djelovanje bakterija kada nastaje karijes.

DENTIN – dio ispod geđi naziva se dentin. On je žućkaste boje, i boja zuba dolazi baš od njega, jer je gleđ sama po sebi bjeličasto – providna. Zato zubi ne mogu nikada biti sniježno bijeli, jer boju u stvari daje dentin. U dentin se pružaju nervni produžeci iz pulpe, i zato kada karijes zahvati ovaj dio zuba, on počinje da boli.

Foto: freepik.com

PULPA – dio u unutrašnjosti zuba koji sadrži krvne sudove i živac zuba. Cijeli sadržaj pulpe je preko vrha korjena povezan sa ostatkom krvnih sudova i živaca u kosti. Kada je ovaj dio zuba zahvaćen karijesom, javljaju se jaki i nepodnošljivi bolovi, i tad se treba pristupiti liječenju zuba.

KOST – alveolarni greben je dio kosti gornje i donje vilice gdje su smješteni zubi. Kada infekcija od karijesa toliko napreduje da pređe iz pulpe u kost, na vrhu korjena se pojavljuje proces, koji dalje razara (topi) samu kost. I u ovom slučaju se pristupa liječenju, koje traje dosta duže nego liječenje gdje je zahvaćena samo pulpa. Pulpa ima svoju komoricu i rogove, koji prvi budu zahvaćeni karijesom jer su najviše izbočeni ka dentinu.

Izvor: Moj osmijeh

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -