fbpx
NaslovnaSavjetiZnakovi koje nam šalju naši zubi kroz različite vrste boli

Znakovi koje nam šalju naši zubi kroz različite vrste boli

Koliko često osjetiš bol u zubu dok piješ hladnu vodu? Ako bol prođe za nekoliko sekundi, vjerovatno se radi o preosjetljivosti zuba, ali ako je još uvijek osjećaš nakon dva minuta, vrijeme je da posjetiš ordinaciju dentalne medicine. Uzroke i liječenje različitih vrsta boli u zubima, objasnio je doktor dentalne medicine Dean Cekić.

Foto: murphyorthodontics.net

Bol ili samo preosjetljivost?
Bol je signal koji nam organizam šalje i kojim nam pokazuje da nešto nije u redu i nikada je nije pametno ignorisati, pogotovo ako se ona intenzivira i postaje jača. Doktor dentalne medicine Dean Cekić pojašnjava da kada zub boli spontano sam od sebe, bez ikakvog podražaja, to u većini slučajeva zahtijeva odlazak doktoru dentalne medicine.

- Advertisement -

“Kada pak bole svi zubi ili nekoliko njih, obično se radi o preosjetljivim zubnim vratovima, a specifično za takvu vrstu boli je da ona varira pa naprimjer zubi bole dvij nedelje, a sljedeće dvije nedelje bol se smanjuje i prestaje. Danas postoji cijela industrija pasti za preosjetljive zube jer je to prilično čest slučaj. U ordinaciji, takođe, postoje zahvati koji mogu poboljšati stanje uzrokovano preosjetljivošću zuba, ali to nije stanje koje nužno zahtijeva posjetu doktoru dentalne medicine’, objašnjava.
Dodatni savjet: Ako počneš da koristiš pastu za preosjetljive zube, nemoj pritom koristiti i kombinovati paste s drugim namjenama, npr. one za izbjeljivanje.

Znakovi koje nam šalje zub
Kada zubi bole na slatko i kiselo, taj signal često zna biti simptom karijesa, pogotovo ako se radi o pojedinačnom zubu. U tom slučaju zub nas na vrijeme upozorava da posjetimo doktora dentalne medicine. Kada se radi o boli na termičke nadražaje, najučestalija je bol na hladno.

Foto: collingwooddentist.com.au

Postoje dvije vrste boli – jedna koja može proći sama od sebe te traje nekoliko sekundi i prestaje nakon što je nestao nadražaj i druga bol kada zub nakon nadražaja na hladno, još reaguje i boli nakon minut, dva. To je simptom upale zubne pulpe i zahtijeva liječenje zuba jer u protivnom može doći do komplikacija. Bol na toplo je simptom uznapredovalog procesa u zubnoj pulpi, a karakteriše ga intenzivna bol i pacijenti najčešće sami potraže pomoć.

Oštra, tupa i pulsirajuća bol: Dijagnoze koje su povezane s upalom same zubne pulpe karakteriziše oštra bol, a kada se radi o upali okolnog tkiva, naprimjer lokalna upala mesa između dva zuba uzrokovana komadićem hrane, tada se javlja obična tupa bol. Pulsirajuća bol najčešće je povezana uz upalu živca. Ako se takve boli intenziviraju i svakim danom postaju sve jače i jače, tada zahtijevaju posjetu ordinaciji.

Refleksne boli doktor Cekić navodi da postoje još i boli koje su neurološkog porijekla i refleksne boli uzrokovane poremećajima u žvačnoj muskulaturi.
”Bol koja potiče iz žvačnog mišića može se reflektovati i pacijent tada osjeća da ga boli zub. Takođe, često je bol refleksivna i reflektuje se u susjedni zub ili dva-tri zuba do onog bolnog, a zna se reflektovati čak i u suprotnu vilicu”.

foto: freepik.com

U tom slučaju pacijenti često ni ne znaju koji ih zub boli.
“Takođe, bol u žvačnom mišiću se može reflektovati tačno u zub pa se zna dogoditi da pacijenta boli čvor u mišiću, a prema boli koju osjeća izgleda kao da ima upalu živca. Iako takvi slučajevi nisu česti, tu je jako važna pravovremena i dobra dijagnostika doktora dentalne medicine”.

Bolni zub zbog upale sinusa?
“Specifična bol koja nema veze s dentalnom medicinom je upala sinusa, a pacijenti se javljaju u ordinaciju zbog boli cijele serije zuba u gornjoj vilici. Iako se čini da ih bole zubi, zapravo ih boli maksilarni sinus”, objašnjava dr Dean Cekić i dodaje kako je jedna specifična bol zapravo bol cjelokupne sluznice, odnosno preosjetljivost sluznice se manifestuje pečenjem unutar usne šupljine, a najčešće se javlja kod žena koje su u menopauzi i povezana je s promjena na sluznici uslijed hormonalnih promjena.

“U svakom slučaju, svaka bol koja traje, koja je intenzivna i pojačava se iz dana u dan je ozbiljan simptom i u slučaju da je osjetiš, svakako što prije posjeti doktora dentalne medicine”.

Izvor: 24 sata.hr

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -