NaslovnaSavjetiZnakovi da ste spremni za novu posjetu zubaru

Znakovi da ste spremni za novu posjetu zubaru

- Advertisement -

Da li ste neko vrijeme odlagali zakazivanje tog zubara? Možda imate mučnu sumnju da imate karijes i ne želite da se nosite sa tim.

To nije dobra ideja. Karijes će se samo pogoršati, što će dovesti do bolnijeg korijenskog kanala niz liniju.

Takođe možete imati simptome, a da to niste ni svjesni, što bi trebalo da vas odmah smjesti u stomatološku stolicu.

Želite da budete sigurni da su vaši zubi što je moguće zdraviji?

Čitajte dalje da biste bili sigurni da ne izbjegavate probleme sa zubima (slučajno ili na neki drugi način) o kojima bi trebalo odmah da se brinete!

Zakažite pregled kod zubara za krvarenje desni

Ovo vam je vjerovatno poznata scena:  nakon što operete zube, odlučite da probate čišćenje koncem. Krivo birate plastični kontejner za konac i otkinete komad, znajući da to ne radite onoliko često koliko bi trebalo.

Kada počnete da čistite konce između zuba, konac se vraća crven od krvi.

Treba li biti zabrinut? Da li ste se ikada zapitali zašto vam desni krvare kada koristite konac?

Možda se čini da to nije velika stvar, ali krvarenje desni zapravo može biti znak da morate odmah da zakažete pregled kod zubara.

Ostaci hrane koju jedete na kraju se razlažu u bakterije u ustima. Ta bakterija se može zaglaviti između vaših zuba. Nevjerovatno iritira vaše desni, čineći ih osetljivim na pritisak.

Čišćenje koncem pruža dovoljno pritiska da uznemirava upaljene desni. Ako ne čistite koncem dva puta dnevno ili vam desni krvare kada čistite koncem, možda ste u opasnosti od gingivitisa. Ovo može dovesti do parodontitisa ili gubitka zuba, pa je najbolje da odmah zakažete pregled.

Providni zubi

Pogledate u ogledalo, i zabljesnite vas biserno bjleilo. Primjećujete li da su vam zubi malo providni oko ivica?

Ako jesu, možda patite od bruksizma, a da toga niste ni svjesni. Bruksizam je medicinski izraz za škrgutanje zubima ili stiskanje vilice. Često se to dešava noću dok čvrsto spavate.

Zbog toga može potrajati neko vrijeme da se postavi dijagnoza. Ako ne shvatate da to radite i ne znate šta da tražite, kako biste ikada mogli da znate da postoji problem?

Providni zubi su rezultat brušenja vaše gleđi od bruksizma. Ako ovo zvuči poznato, trebalo bi da posjetite stomatologa što prije.

Loš zadah

Suočavanje sa lošim zadahom može biti dosadno i neprijatno. Da li redovno četkate, ali dah još uvek smrdi? Da li vam se čini da žvakaća guma od mente ne čini ništa za vas?

Možda se još nešto dešava. Loš zadah može biti znak karijesa, infekcije zuba ili bolesti desni.

Ako ste sve više i više frustrirani zbog hroničnog lošeg zadaha, idite kod zubara. Možda će moći da saznaju šta se zaista dešava i da vam pomognu da pronađete dugoročno rešenje.

Bol u vilici

Ako osjećate bol u vilici, posebno kada se probudite ujutru, možda ćete morati da posjetite zubara. Bol u vilici može biti znak poremećaja temporomandibularnog zgloba ili TMZ. TMJ se lako liječi, međutim, ako tražite medicinsku pomoć na prvi znak simptoma.

Bol u vilici takođe može značiti da noću škrgute zubima. To može biti znak apscesnog zuba koji će morati da se ukloni. To čak može biti znak pogrešnog ugriza.

Sve ove stvari se mogu lečiti! Ne čekajte da se brinete o njima.

Nakupljanje plaka

Vjerovatno ste čuli da treba da idete kod zubara dva puta godišnje na čišćenje. Takođe ste ga verovatno oduvali bar nekoliko puta.

Realnost je da je kao i uvijek važno da se čistite dva puta godišnje. Nakupljanje plaka i kamenca može dovesti do bolesti desni i infekcije zuba.

Takođe je važno da vas stomatolog pregleda barem ovoliko često da biste održali oralno zdravlje. Na vašem terminu za čišćenje, vaš stomatolog može da provjeri da li ima karijesa. Oni takođe mogu da paze na rane znake bolesti kako bi je spriječili prije nego što postane problem.

Umnjaci

Ako ste tinejdžer ili mlada odrasla osoba i vaši umnjaci rastu, zakažite pregled kod stomatologa kako biste procijenili da li će ih trebati vaditi ili ne.

Ako ih pustite da rastu bez ovog saveta, možda neće biti mjesta u vašim ustima za sve vaše nove zube. To može dovesti do impaktiranog umnjaka, što može dovesti do zaista bolne infekcije koja se zove perikoronitis.

Ako su vam umnjaci već urasli, pogledajte ih u ogledalu da vidite da li vam desni počinju da rastu preko njih. Ovo je vodeći znak perikoronitisa.

Ako vidite ove znake i simptome oko vaših umnjaka, uskoro zakažite pregled kod zubara da biste izbjegli infekciju!

Izvor: deekaydental.com

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -