fbpx
NaslovnaObavještenjaZnačaj protokola irigacije kanala korijena u endodontskoj terapiji

Značaj protokola irigacije kanala korijena u endodontskoj terapiji

- Advertisement -

Piše: Doc. dr Ljiljana Bjelović
Uspjeh endodontskog liječenja zavisi od kvalitetne dekontaminacije endodontskog prostora, uklanjanja zaostalog pulpnog tkiva i debrisa, i opturacije korijenskih kanala. Složena anatomija endodontskog prostora, poliinfekcija i rezistentnost mikroorganizama čine da samo endodontska instrumentacija ne može biti djelotvorna, pa je neophodna dodatna hemijska obrada. Irigacija kanala korijena ima za cilj uklanjanje debrisa, rastvaranje tkiva, sprečavanje stvaranja razmaznog sloja ili njegovog rastvaranja, antimikrobnu efikasnost i lubrikaciju kanala. Za ispiranje kanala korijena mogu da se koriste: antiseptici, rastvori za dekalcifikaciju i različiti kombinovani preparati. Do danas nije proizveden ni jedan irigans koji ispunjava sve navedene zahtjeve, pa ih je u svakodnevnoj kliničkoj praksi neophodno međusobno kombinovati. Natrijum hipohlorit (NaOCl) je najčešće primjenjivan antiseptik u endodontskoj terapiji zbog svog organolitičkog i antimikrobnog efekta.

Doc. dr Ljiljana Bjelović

Iako u literaturi postoje podaci da se NaOCl u endodontskoj terapiji može koristiti u koncentracijama od 0,5-6% još uvijek ne postoji usaglašeno mišljenje u pogledu njegove optimalne koncentracije. Smatra se da koncentracija rastvora nema značajan uticaj na njegov antimikrobni efekat ukoliko se primjeni u dovoljnoj količini, ali sa povećanjem koncentracije značajno se povećava toksični efekat rastvora. Organolitički efekat rastvora se povećava sa povećavanjem koncentracije, pH i temperature rastvora, aktiviranjem irigansa u kanalu korijena i produžavanjem vremena djelovanja. Primjena NaOCl nije bez neželjenih efekata. U slučaju prebacivanja rastvora u periapeksno tkivo može se javiti intenzivan postoperativni bol, profuzno oštećenje tkiva, edem, krvarenje iz kanala sa pojavom hemoragija kože i sluznice, sekundarne infekcije, anestezije ili parestezije.

Doc. dr Ljiljana Bjelović

Da bi se izbjegni neželjeni efekti NaOCl, poslije obezbjeđivanja adekvatnog oblika i koničnosti, prema protokolu irigacije kanal se ispira svježim količinama zagrijanog rastvora NaOCl (0,5-2,5%), uz aktivaciju (ultrazvuk, laser) (oko 30 sekundi po kanalu). Danas se kao alternativa rastvoru NaOCl za irigaciju kanala korijena koristi rastvor hlorheksidina (CHX) u koncentraciji 2%. Ima sličan efekat kao i NaOCl, s tim što je manje toksičan i slabije rastvara dentin. CHX ima zadovoljavajući antimikrobni efekat na brojne mikroorganizme (gram-pozitivni, gram-negativni, fakultativni anaerobi i aerobi), gljivice, uključujući i Enterococus faecalis i Candidu albicans. Zbog protrahovanog antimikrobnog efekta bez uticaja na organsko tkivo, CHX se može koristiti za irigaciju kanala sa širokim apeksnim otvorima ili perforacijama, gdje postoji rizik od ekstruzije NaOCl ili za finlnu irigaciju, poslije završene hemomehaničke obrade i ispiranja kanala NaOCl i EDTA.

MTAD (limunska kiselina, doksiciklin, deterdžent)

Tokom instrumentacije kanala korijena na zidovima se formira amorfni sloj koji sadrži organske i neorganske strugotine dentina, odnosno zaostalo pulpno tkivo. Prisustvo razmaznog sloja na zidovima kanala može djelimično ili potpuno da zatvori dentinske tubule i spriječi dejstvo iriganasa i intrakanalnih medikamenata, predstavlja podlogu za rast i razmnožavanje mikroorganizama, ometa adheziju materijala za definitivnu opturaciju i potencijalni je put za mikropopuštanje. Uzimajući u obzir da NaOCl uklanja organsku komponentu razmaznog sloja, za uklanjanje neorganske komponente koristi se demineralizujući agens etilendiaminotetrasirćetna kiselina (EDTA) u konentracijama 15-20% i limunska kiselina (1-50%). U endodontskoj terapiji se preporučuje ispiranje kanala 17% EDTA ili 10% limunskom kiselinom u trajanju 2-3 minute poslije završene hemomehaničke obrade kanala. U cilju pojačavanja efekta čišćenja rastvoru EDTA može da se doda i surfaktant (SmearClear). EDTA može da smanji mikrotvrdoću dentina i uzrokuje eroziju. Erozijom dentina se obezbjeđuju čistiji zidovi kanala bez debrija i bakterija, ali sa druge strane erozija može predstavljati faktor rizika za nastanak vertikalnih fraktura korijena.

QMiX (EDTA, CHX, deterdžent)

Kombinovani rastvori
Kombinovanje dva ili više iriganasa se preporučuje u cilju povećavanja efikasnosti irigacije. U poslednjih nekoliko godina, u cilju obezbjeđivanja istovremenog uklanjanja razmaznog sloja i dezinfekcije kanalnog sistema u kliničku praksu su uvedeni kombinovani rastvori za finalnu irigaciju nakon NaOCl: MTAD (slika 1), Tetraclean i QMIX (slika 2). MTAD i Tetraclean, i QMiX su irigansi koji predstavljaju mješavinu helatnog agensa (limunska kiselina ili EDTA), antimikrobnog agensa (doksiciklin ili CHX) i deterdženta. Tačan mehanizam djelovanja MTAD nije poznat, ali efekat na razmazni sloj se pripisuje tetraciklinu i limunskoj kiselini. Deterdžent u sastavu MTAD smanjuje površinski napon i olakšava penetraciju rastvora. Prema protokolu, 5 ml MTAD se koristi za finalnu irigaciju u trajanju od 5 minuta, poslije obrade kanala i irigacije 1,3% NaOCl. QMiX kombinuje prednosti EDTA, površinski aktivne supstance (surfaktanta) i CHX (antimikrobnog agensa), sa blažim efektom na dentin. Preporuka proizvođača je da se koristi kao završni irigans u trajanju od 60-90s, po završenoj standardnoj irigaciji 6,15% NaOCl. Ako se u toku hemomehaničke obrade koristi NaOCl prema protokolu irigacije potrebno je prije primjene finlnog irigansa (EDTA, CHX, MTAD, Tetraclean ili QMiX) kanale isprati fiziološkim rastvorom ili destilovanom vodom, kako bi se spriječila interakcija između iriganasa i stvaranje precipitata koji sadrži potencijalno toksičnu i kancerogenu supstancu poznatu kao parahloranilin (PCA).
Autorka je specijalista bolesti zuba i endodoncije. Katedra za dentalnu patologiju Medicinski fakultet, Univerzitet u Istočnom Sarajevu (Bosna i Hercegovina)
Tekst je nastao u saradnji sa Medicinskim fakultetom u Foči, studijski program stomatologija

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -