NaslovnaSavjetiŽelite bijele zube? Doktorka otkrila koje namirnice trebate izbjegavati

Želite bijele zube? Doktorka otkrila koje namirnice trebate izbjegavati

- Advertisement -

Osim zdravih zubi, važna nam je i njihova boja, odnosno bjelina. Prema nedavnom istraživanju, čak 40 posto ljudi je nezadovoljno bojom i izgledom svojih zubi. Stoga ne čude predviđanja da bi tržište proizvodima za izbjeljivanje zubi do 2024. godine moglo zaraditi do šest i pol milijardi funti. Ipak, prije nego li posegnemo za skupocjenim tretmanima i proizvodima, stomatologinja dr Kristina Vilčinski navela je neke namirnice i pića koja utječu na boju zubi, a čiju bi konzumaciju bilo dobro svesti na minimum ako smo nezadovoljni osmijehom, prenosi “Index”.

-Smutiji spravljeni od bobičastog voća, ali i razni sokovi mogu biti bogati kiselinama, pa bi bilo dobro da ih ne konzumirate previše ili ako već ne možete bez njih, pijte ih na slamku. Rajčice i proizvodi na njihovoj bazi vrlo su kiseli i nisu pretjerano pogodni za zube. Trebali biste izbjegavati i većinu preliva za salate – rekla je doktorka Vilčinski.

Ona je dodala da probleme sa bojom stvaraju i dva omiljena napitka.
-Mrlje od kafe i čaja nastaju zbog tanina koje ta pića sadrže u sebi.Oni se nakupljaju na caklini zuba koja sadrži sićušne jamice. Teško je odvojiti se od tih pića, ali ne bi bilo loše napraviti pauzu s vremena na vrijeme. Kisela alkoholna pića mogu omekšati caklinu zbog čega je veća vjerojatno da će vam zubi potamniti od neke hrane i drugih pića. Sva hrana s visokom razinom kiselosti može biti problematična za zube. Najbolji način da izbjegnete mrlje na zubima je četkanje zubi nakon svakog jela koje može uzrokovati gubitak željene boje. Zadržavajte usta vlažnima konzumirajući dosta tekućine, jer slina je ta koja zube može očistiti i zaštititi od bilo koje kiseline – zaključila je doktorka Vilčinski.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -