NaslovnaObavještenjaOvo su zdravstveni problemi do kojih može da dovede loša oralna higijena

Ovo su zdravstveni problemi do kojih može da dovede loša oralna higijena

- Advertisement -

Poznato je da oralne bakterije igraju značajnu ulogu u ukupnom zdravlju, ali u posljednje vreme parodontne bolesti i bakterije koje ga uzrokuju su posebno povezane sa zdravstvenim stanjima, uključujući nekoliko vrsta raka, plućne infekcije, srčani udar, moždani udar…

Istraživači su naporno radili na utvrđivanju da li liječenje problema oralnog zdravlja može smanjiti rizik od ovih ozbiljnih medicinskih bolesti, ali za sada je ključno prepoznati vezu i uoznati pacijente na važnost dobrog oralnog zdravlja, jer njihovi životi mogu zavisiti o tome. Evo do kojih bolesti može dovesti loše oralno zdravlje

Foto: wikipedia.org

Oboljenje bubrega
Dobro oralno zdravlje može biti razlika između života i smrti za neke pacijente sa bubrežnim bolestima. Najnovija istraživanja pokazuju da pacijenti sa hroničnim problemima sa bubrezima i paradontozom, imaju veću stopu smrtnosti od onih sa koji imaju samo proble sa bubrezima.
Moždani udar
U istraživanju pacijenata koji ulaze u bolnicu zbog akutnog moždanog udara, istraživači su otkrili povezanost između određenih tipova moždanog udara i prisustva bakterija u usnoj šupljini.

Foto: lepaisrecna.rs

Karcinom dojke
Parodontne bolesti su povezane sa nizom medicinskih problema, ali sada istraživači kažu da postoji još jedan rizik da se doda na listu – rak dojke. Nedavna istraživanja su otkrila da žene u menopauzi sa parodontalnom bolešću imaju veću šansu da dobiju karcinom od onih bez oralnih zdravstvenih problema

Respiratorne infekcije
Biti u bolnici je dovoljno loše bez razvoja sekundarnih infekcija. Nova istraživanja pokazuju da su pacijenti koji su primili pojačanu oralnu njegu od strane stomatologa, bili u znatno manjem riziku za razvoj infekcija donjeg respiratornog trakta, kao što je pneumonija, od onih koji nisu imali pomoć stomatologa.

Kardiovaskularni problemi
Želite da izbjegnete srčani udar? Dobro čuvajte svoje zube. Nedavna studija je pokazala da gubitak zuba može biti prediktor za buduće kardiovaskularne probleme, kao što su srčani udar, koronarna bolest srca, infarkti miokarda, pa čak i smrt.

Foto: zenskimagazin.rs

Alchajmerova bolest
Debata o mogućim vezama između Alchajmerove bolesti i infekcije zuba i tretmana zuba nedavno je zahvatila je došla u centar pažnje. Dva istraživača su napravila opsežnu studiju i utvrdila potencijalnu korelaciju između te bolesti i bakterija usne šupljine.

HIV
Istraživači sa Univerziteta u Klivlendu su otkrili nusprodukte bakterija u oboljenjima desni, koje se nazivaju metaboličke malobrojne masne kiseline (SCFA), koje mogu zajedno da aktiviraju HIV u uspavanim T-ćelijama.
Bolest prostate
Istraživači sa Stomatološkog fakulteta Univerziteta Ohajo i Odjeljenja za urologiju, došli su do zaključka da je liječenje bolesti desni smanjilo simptome upale prostate.

Izvor: Dental Medical

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -