fbpx
NaslovnaSavjetiZdravlje zuba kod mališana: Kako spriječiti oboljenje zuba kod djece

Zdravlje zuba kod mališana: Kako spriječiti oboljenje zuba kod djece

- Advertisement -

Da li stalni zub može da se kvari čim poraste? Pošto u ovo vrijeme počinje i zamjenjivanje mliječnjaka stalnim zubima, to pogrešan stav roditelja prema jdečjim zubima dovodi do toga da u ustima djece počinje da se javlja truljenje i kvarenje zuba, koje sa privremenih zuba prelazi kasnije i na stalne zube ili im smeta za vrijeme rastenja.

Truljenje mliječnih zuba, sa bolom ili bez bola, izaziva kod djece zapaljenje zubne srži, koje može da ima teške posljedice po njihovo zdravlje.

Foto: freepik.com

Kada zapaljenje uzme maha, razmnožene bakterije prodiru kroz vrh korijena u viličnu kost, gdje mogu da izazovu zapaljenje – kosnice (pozubnice), kada obično i dolazi do bola, a takvo zapaljenje može da se proširi i da zahvati prostor oko korijena budućih stalnih zuba koji se nalaze u blizini mliječnjaka.

Stalni zub može početi da se kvari čim izraste. Neki roditelji se mire i s tim da im djeca podnose jak bol od zuba. Međutim, pošto truljenje i gnojenje, kao , što smo rekli, mogu biti bezbolni, roditelji obično čekaju da zub potpuno istrune i naraste nov. Stalni kutnjaci, koji niču obično u šestoj godini, ne mijenjaju.

Foto: freepik.com

Zato i ne preduzimaju ništa da se kvarni kutnjaci kod djece brzo poprave. Ovo je jedan od glavnih uzroka što kasnije mnoge osobe prerano gube kutnjake, koji su im najvažniji pri žvakanju hrane, pa su stoga prvi uslov za održavanje organa za varenje u dobrom stanju, a uz to njihovo prerano gubljenje utiče na razvoj vilica i spoljašnji izgled lica.

Ako hoćemo da sačuvamo dijete od teških posljedica koje izazivaju bolesni zubi ili nedostatak zuba, moramo na vrijeme izliječiti i najmanji kvar na svima njegovim zubima, pa i mliječnim. Dijete treba navikavati da čisti zube, a prilikom oboljenja bolje je da se zub liječi nego da se vadi. Najštetnije je da se kvarni zub pusti da trune, jer takvo truljenje može imati teške posljedice.

Izvor: Mondo

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -