NaslovnaZanimljivostiZbog oralnih bolesti u EU se godišnje potroši 80 milijardi eura

Zbog oralnih bolesti u EU se godišnje potroši 80 milijardi eura

- Advertisement -

BRISEL – Troškovi liječenja oralnih bolesti u Evropskoj uniji dostižu nevjerovatnih 80 milijardi eura, piše Telegraf. 

dejvid bouvi1Bolesti usne šupljine predstavljaju jedan od najznačajnijih zdravstvenih problema u Evropi i svijetu, a pokvareni zubi, zubni implanti i nedostatak jednog ili više zuba i dalje su više pravilo nego izuzetak. Zubni karijesi i parodontalne bolesti najčešće su bolesti usne šupljine, ali se one mogu spriječiti ako se praktikuje pravilna samostalna njega.

Glavni uzrok karijesa je bakterijska fermentacija ugljenih hidratakoja se javlja na površini zuba posle jela, što dovodi do demineralizacije tvrdog tkiva. Pljuvačka u ustima popravlja štetu remineralizacijom, ali ako se često jede smanjuje se njen efekat.

Rizični faktori koji mogu dovesti do oralnih oboljenja, osim načina ishrane, alkohola i cigareta, uključuju i različite bolesti kao što su gojaznost, bolesti srca, moždani udar, rak i dijabetes. Oralne bolesti najčešće pogađaju osobe starosti između 60 i 65 godina, a 90 odsto svjetske populacije će tokom života bolovati od neke vrste oralne bolesti, uključujući karijes, parodontalna oboljenja i rak usne šupljine.

girl at the dentist
girl at the dentist

Troškovi liječenja oralnih bolesti penju se do oko 79 milijardi eura u Evropskoj uniji, a ako se takav trend nastavi, stručnjaci procjenjuju da će se troškovi do 2020. godine popeti do nevjerovatnih 93 milijardi eura. Inače, više od 50 odsto ljudi u Evropi boluje od neke vrste parodontoze, od čega njih 10 odsto pati od ozbiljnijih bolesti.

Pravilni obroci i izbjegavanje kontinuiranog grickanja proizvoda koji sadrže šećer, najbolji su način za sprečavanje stvaranja karijesa. Prevencija oralnih bolesti uključuje redovno pranje zuba, zdravu ishranu, izbjegavanje grickanja proizvoda koji sadrže velike količine šećera i redovnu oralnu njegu, a desni se mogu zaštititi svakodnevnim dobrim higijenskim navikama, poput pranja prostora između zuba.

Zube je potrebno prati dva puta dnevno i pri tom treba koristiti fluoridnu zubnu pastu da bi se izbjegli karijes i druga parodontalna oboljenja. Istraživanja su pokazala da žvakanje žvakaćih guma takođe može da pomogne u zaštiti zuba i smanjenju učestale pojave zubnog karijesa. Žvakaće gume podstiču stvaranje pljuvačke i tako mogu da pomognu zaštiti zuba. Takođe, žvakanje žvakaćih guma je povezano sa smanjenjem količine zubnog plaka i njegovim razvojem.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -