NaslovnaObavještenjaZbog greške pravnika u Ministarstvu zdravlja, novo rukovodstvo Stomatološke komore Crne Gore...

Zbog greške pravnika u Ministarstvu zdravlja, novo rukovodstvo Stomatološke komore Crne Gore ne može da se upiše u CRPS

- Advertisement -

Stomatološka komora već dva mjeseca je u blokadi, jer novoizabrano rukovodstvo nema mogućnost da se zbog administrativnih propusta u Vladi upiše u Centralni registar privrednih subjekata (CRPS).

Vršilac dužnosti predsjednika Komore Nikola Barović, tražio je od ministarke zdravlja Jelene Borovinić Bojović da se uključi u rješavanje problema, optuživši bivše rukovodstvo za pokušaje organizovanja nelegalnih i nelegitimnih izbora za delegate u Skupštini tog udruženja.

Dr Nikola Barović (Foto: privatna arhiva)

”Na sastanku sa pravnicima iz CRPS konstatovali smo da se nalazimo u pat poziciji, pravnoj zavrzlami, između dva državna organa, njih i Ministarstva zdravlja, jer ne možemo da se upišemo u CRPS, a sve zbog greške u administraciji Vašeg resora, koje je upisalo državu kao osnivača Stomatološke komore”, kazao je Barović.

On tvrdi da mu je na sastanku sa sekretarima i pravnicima Ministarstva zdravlja rečeno da nisu osnivač Stomatološke komore, da je grešku napravio upravo pravnik zaposlen u tom resoru, koji ne može da se miješa u unutrašnje stvari Komore.
”A opet, CRPS traži jedan dokument, da me Ministarstvo zdravlja kao osnivač Komore ovlasti da mogu legalno da predam potrebnu dokumentaciju za promjenu podataka u CRPS”, rekao je Barović.

V.d. Predsjednika komore “Vijestima” je kazao da je, na vanrednoj sjednici Skupštine 2. jula, smijenjen Goran Mandić sa pozicije predsjednika tog strukovnog udruženja jer je većina stomatologa bila nezadovoljna njegovim radom. On tvrdi da je Mandić na toj poziciji bio od juna 2019. godine i da gotovo nije bilo rezultata tokom dvogodišnjeg rada.

“Razlog za izglasavanje nepovjerenja Mandiću leži u činjenici da je grubo zanemario osnovnu obavezu, da nas dostojno i bezuslovno profesionalno predstavlja u svakom momentu i svakoj situacijii, ali i to što je kršio Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta…”, istakao je Barović.

On je ocijenio i da se bivše rukovodstvo odnosilo nedomaćinski i netransparentno prema budžetu Komore, koji prihoduje sredstva i od članarina svih kolega. Barović je rekao da se Stomatološka komora nije oglašavala u svim kriznim momentima bilo kakvim preporukama ili obavještenjima, kao i da je izostalo reagovanje kada je PDV za materijal povećan sa sedam na 21 odsto, što je stomatolozima značajno uvećalo troškove poslovanja.

Bivšem rukovodstvu zamjera i što nisu digli glas protesta protiv odluke bivšeg ministra zdravlja Kenana Hrapovića da “Montefarm” ne smije da prodaje zaštitna sredstva privatnim stomatološkim ordinacijama, već da moraju da ih nabavljaju po znatno većim cijenama u privatnim dentalnim depoima. Istakao je da stomatolozima koji su od početka pandemije koronavirusa bili na radnim mjestima nisu obezbijeđena osnovna sredstva za rad, ako se izuzme nekoliko litara alkohola, maski i vizira.

Foto: freepik.com

”Stomatološka komora ostala je nijema kada je pokrenut postupak fiskalizacije. Sve sjednice Skupštine su održavane onlajn, uživo je organizovan samo jedan sastanak Izvršnog odbora, a zbog nezainteresovanosti predsjednika nisu obezbijeđeni ni turistički vaučeri”, tvrdi Barović.

On je istakao da je na sjednici početkom jula, “uprkos nadljudskim naporima odlazećeg predsjednika da kroz ucjene, prijetnje i dilove raznih vrsta ostane na funkciji, dobio jednoglasnih 17 glasova delegata, dok je za kvorum bilo potrebno 16 jer Skupštinu komore čini 31 delegat”.

Barović je objasnio da saglasnost za upis u CRPS može da dobije jedino od bivšeg predsjednika ili Ministarstva zdravlja, iz kojeg im je saopšteno da ne postoji zakonsko utemeljenje za izdavanje tog dokumenta jer nije u nadležnosti tog resora. U rješenju CRPS, u koje su “Vijesti” imale uvid, piše da se prijava za registraciju može podnijeti isključivo preko osnivača ili registrovanih zastupnika ili pak preko lica koje je opunomoćio osnivač ili zastupnik.

Institucije nezainteresovane da riješe problem
”Blaga reakcija i nezainteresovanost državnih institucija da se ovaj naš problem riješi na način kako to stručna javnost želi, dovodi do toga da se mi guramo preko margina jer, sve su prilike, nismo potrebni društvu, i nismo prepoznati kao bitan čInilac privatnog i javnog sektora. Dovedeni smo u situaciju da ono što je svima očigledno rješavamo preko sudova dok se sve naše potrebe i akcije zamrzavaju na neodređeno vrijeme”, saopštio je Barović “Vijestima”.

Izvor: Vijesti

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -