NaslovnaObavještenjaZbog čega naši zubi mijenjaju boju?

Zbog čega naši zubi mijenjaju boju?

- Advertisement -

Iako svi težimo ka savršenom osmijehu i bijelim sjajnim zubima, realnost nije takva. Naši zubi često mijenjaju boju, a evo i najčešćih razloga:

Promjena boje zuba zbog konzumiranja obojene hrane i pića – ovo su promjene koje najčešće viđamo. Braon ili crne fleke po zubima koje sami ne možete da operete četkicom za zube. Slične promjene na zubima se javljaju i kod pušača.

Foto: aknscorpion.weebly.com

Zubni kamenac – nastaje u procesu mineralizacije ostataka hrane na zubima. Kada se stvori, kamenac je nemoguće očistiti četkicom i pastom za zube, već je neophodno da ga stomatolog ukloni određenim instrumentima. Primuhetićete ga kao žućkaste naslage na zubima, u blizini desni. Kod pušača kamenac poprima tamnu boju.

Liječen zub – odnosno zub kojem je izvađen živac. Kompletna krunica zuba ima tamniju boju od ostalih zuba . U ovom slučaju boju je promijenio samo jedan zub i pacijenti to primijete najčešće kada je u pitanju zub u regiji osmijeha.

Foto: aknscorpion.weebly.com

Amalgamska (crna) plomba – zbog svog sastava, vremenom ova plomba ispušta tamne pigmente. Oni mogu obojiti okolnu zdravu zubnu supstancu ili desni u blizini plombe.

Pigmentacija kod zaustavljenog karijesa – kada se na samom početku stvaranja karijesa zub odbrani, odnosno uspostavi se dobra higijena i ravnoteža u ustima, mjesto na kojem je ovaj proces započet poprima tamniju, braon boju.

Povreda zuba – u slučaju kada je došlo do traume zuba usljed pada ili udarca, može doći do nekroze (umiranja) živca u samom zubu. Tada nastaje promjena boje slična onoj kod zuba sa izvađenim živcem. Cio zub je tamniji i jasno uočljiv u odnosnu na ostatak zubnog niza.

Foto: paigepphotography.com

Tetraciklinski zubi – obojenost ovih zuba je u vidu braon linija u istom nivou. Nastaju u slučajevima kada se trudnicama i djeci mlađoj od osam godina davao antibiotik tetraciklin. U fazama razvoja zuba ovaj antibiotik utiče na prebojenost zuba koja je kasnije prisutna cio život.

Razvojni defekti gleđi (dentinogenesis imperfecta) – dešava se kada u toku razvoja i mineralizacije zuba dođe do poremećaja ovog procesa usljed traume ili bolesti. U ranom dobu su promjene u vidu bjeličastih zamućenja gleđi. U kasnijim godinama promjene poprimaju braon-narandžastu boju.

Fluoroza zuba – nastaje u područjima sa visokom koncentracijom fluora u vodi za piće. Promjene u gleđi su u vidu bijelih mrlja. One su u počeku glatke i sjajne, ali kasnije mogu da se pretvore u udubljeni defekt na gleđi. To se dešava zbog loše mineralizacije takvih zuba.

Foto: freepik.com

Kako da spriječimo promjenu boje zuba?
Naslage na zubima u vidu kamenca, duvana i pigmenata od hrane redovno uklanjajte kod stomatologa, barem jednom godišnje ili na šest mjeseci ako imate problematičnije zube.

Ultrazvučnim skidanjem naslaga i poliranjem zuba dovešćete svoje zube i desni u zdravu i estetski zadovoljavajuće stanje. Zube koji su promijenili boju zbog vađenja živca ili traume moguće je pokušati izbijeliti (unutrašnjom metodom).

Ipak, najčešće se ovakvi problemi rješavaju izradom keramičke krunice ili fasete.Staru crnu plombu je potrebno zamijeniti novom bijelom (kompozitnom) plombom. Pravilnom tehnikom zamjene plombe moguće je ukloniti sve prisutne pigmente, kao i spriječiti nastavak novih.

Foto: freepik.com

Ukoliko zub nije u vidljivoj regiji osmijeha, ne treba insistirati na uklanjanju svih pigmenata nastalih od stare plombe, zato što u nekim slučajevima to podrazumijeva uklanjanje većih količina zdravog zubnog tkiva.

Tetraciklinski zubi i razvojni defekti gleđi se najteže zbrinjavaju. Kod takvih zuba stanje je moguće popraviti samo izradom keramičkih krunica ili faseta.

Bijele mrlje na zubima, koje se još uvijek nisu pretovrile u defekt, moguće je tretirati kod stomatologa preparatima za mineralizaciju zuba. Ukoliko je defekt u gleđi već prisutan, on se rješava postavljanjem plombe.

Izvor: ordinacija Smile Dent

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -