NaslovnaObavještenjaZašto zubi mijenjaju boju?

Zašto zubi mijenjaju boju?

- Advertisement -

Zašto zubi mijenjaju boju? Gotovo da nema osobe koja nije postavila ovo pitanje. Boja naših zuba određena je genetikom. Ona varira od plavičasto-bijele ka sivo-bijeloj, a zavisi od sastava, građe i gustine gradivnog tkiva zuba.

Međutim, vremenom usljed dejstva brojnih faktora mehaničke, hemijske ili biološke prirode dolazi do promjene boje zuba. Ovdje se, prije svega, misli na loše oralno zdravlje usta i zuba.

Foto: freepik.com

Lijepi i zdravi zubi predstavljaju želju svih ljudi, naročito budućih mladi, te nije redak slučaj da se mnoge odlučuju za izbjeljivanje zuba za vjenčanje kako bi njihov wedding look bio potpun, a svadbene fotografije savršene. Ipak, blistavi osmijeh nije samo ogledalo estetike već i odraz čitavog zdravstvenog stanja.

Zašto zubi mijenjaju svoju boju – endogeni faktori
Odgovor na pitanje “zašto zubi mijenjaju svoju boju?“ leži u faktorima unutrašnje sredine. To su svi uticaji koji djeluju tokom razvoja i nicanja mliječnih i stalnih zuba, a prema uzrocima dijele se u dvije osnovne grupe. U sistematske se ubraju genetički defekti i oni koji su izazvani upotrebom lijekova.

Foto: freepik.com

Lokalni faktori vezani su za promjene samoga tvrdog zubnog tkiva. Postoje djeca koja imaju genetski lošu zubnu gleđ. Ovi poremećaji mineralizacije gleđi u mladosti se manifestuju kao mutne bijele mrlje, a tokom godina života poprimaju žućkasto-smeđu boju. Najčešće se problemi javljaju na gornjim sjekutićima.

Upotreba tetraciklinskih antibiotika dovodi do prebojenosti zuba u vidu braon-zelenih traka. Razlog ove pojave jeste vezivanje tetraciklina za jone kalcijuma, te se oni ugrađuju u gleđ još u fazi razvoja zuba. Takođe, tetraciklinska prebojenost može nastati i ukoliko majka tokom trudnoće koristi ovu grupu antibiotika.

Od bolesti koje dovode do promjena boje najveći uticaj ima dugotrajna žutica tokom razvoja zuba. Braon ili zelenkaste mrlje nastaju raspadom hemoglobina – bilirubin, koji se ugrađuje u tvrda zubna tkiva.

Foto: freepik.com

Zašto zubi mijenjaju svoju boju – egzogeni faktori
Češći razlozi zašto zubi mijenjaju svoju boju jesu spoljašnje prirode. Odnosno sami pacijenti su izazvali ovo stanje. Pored kafe i duvana, koji su svima poznati faktori, ovde spadaju i niz obojenih namirnica.

To su prije svega crno vino, čaj, tamni sokovi, paradajz sos i balzamiko sirće, pa čak i kiseli krastavčići i krekeri koji su proizvedeni od rafinisanih ugljenih hidrata. Nakupljeni zubni kamenac izaziva svjetlo žućkastu boju.

S obzirom da on može da dovede i do brojnih problema kao što je paradentoza (parodontopatija), veoma je bitna dobra oralna higijena i redovno skidanje kamenca sa zuba.

Ovo je, ujedno, i prava prevencija za sprječavanje promjene boje na vašim zubima. Karijes se javlja u vidu kredaste zamućene gleđi bijele boje. Ukoliko se ne liječi na vrijeme zub dobija tamnosmeđu do crnu nijansu.

Foto: freepik.com

Čak i stomatološki materijali mogu da dovedu do promjene boje zuba. Naime, stare amalgamske plombe podležu koroziji i vremenom uzrokuju promjenu boje zuba. Problem se može lako riješiti zamjenom novim plombama.

Liječenje prebojenosti zuba
Lijepi i beli zubi su imperativ! Upravo zato postoje brojne metode savremene stomatologije koje se koriste u liječenju prebojenosti zuba, a najpoznatije je profesionalno izbjeljivanje zuba. Ono pruža potpuni učinak na spoljašnje faktore, kao i kod blažih promjena izazvanih tetraciklinima, dok dublje samo ublažava, pa je za takve zube najbolje rješenje izrada keramičkih ili metalokeramičkih krunica.

Izvor: ordinacija Lumident studio

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -