fbpx
NaslovnaSavjetiZašto zube nikada ne bi trebalo izbjeljivati u kozmetičkom salonu?

Zašto zube nikada ne bi trebalo izbjeljivati u kozmetičkom salonu?

Iako je izbjeljivanje zuba estetska metoda, prije početka postupka izbjeljivanja neophodno je ispuniti određene uslove, kako ne bi došlo do oštećenja zuba ili okolnih struktura.

Podrazumijeva se da su:
*zubi očišćeni (bez naslaga)
*zubi zdravi (bez karijesa)

Foto: smileupdentalcaremm.com
Foto: smileupdentalcaremm.com
- Advertisement -

*zubi prirodni (bez protetskih krunica ili faseta)
*desni zdrave (bez upale)
*usta bez prisutnih infekcija
*osobe bez određenih sistemskih oboljenja.

Prvi i osnovni razlog zašto izbjeljivanje zuba ne bi trebalo obavljati u kozmetičkom salonu je taj što ga obavlja lice koje nije stručno. Naime, kada je ova procedura u pitanju (kao i bilo koja druga u okviru stomatološke prakse), za obavljanje iste je neophodno da osoba posjeduje određena teoretska znanja iz anatomije i brojnih drugih stomatoloških predmeta, zato što postoje situacije u kojima se ne preporučuje izbjeljivanje zuba zbog zdravstvenih razloga, a kozmetičar nije u mogućnosti to da procijeni, pa tako se recimo može desiti da se osobi sa parodontopatijom ili infekcijom na zubu obavi izbjeljivanje zuba, što će gotovo neizostavno rezultirati bolom i otokom oko tog zuba.

Materijali kojim se izbjeljuju zubi u kozmetičkim salonima nisu materijali koji su bezbijedni po zubne strukture i okolna tkiva (koliko god se tvrdilo suprotno u reklamama). Ne postoji trajno izbjeljivanje zuba, iako to obećavaju gotovo svi kozmetički saloni.

Izbjeljivanje zuba apsolutno ima ograničen vijek trajanja, koji primarno zavisi od građe zubnih struktura, kao i od životnih navika. Broj nijansi kojima se licitira u reklamama je daleko od realnog stanja.

Ne postoji materijal koji će izbijeliti zube za 7-14 nijansi, a da ti zubi ostanu u ustima. Izbjeljivanjem zuba se ne uklanjaju naslage i pigmentacije sa zuba, iako kozmetički saloni tvrde upravo suprotno. Prije izbjeljivanja zuba je uvijek neophodno da se obavi stomatološki pregled. I na kraju, važno je naglasiti da je bezbijednost postupka izbjeljivanja zuba zagarantovana jedino kada se ovaj postupak obavlja u stomatološkoj ordinaciji, odnosno uz nadzor doktora stomatologije.

Izvor: Instagram/dr_jovana_mirkovic

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -