fbpx
NaslovnaSavjetiZašto zube nikada ne bi trebalo izbjeljivati u kozmetičkom salonu?

Zašto zube nikada ne bi trebalo izbjeljivati u kozmetičkom salonu?

- Advertisement -

Iako je izbjeljivanje zuba estetska metoda, prije početka postupka izbjeljivanja neophodno je ispuniti određene uslove, kako ne bi došlo do oštećenja zuba ili okolnih struktura.

Podrazumijeva se da su:
*zubi očišćeni (bez naslaga)
*zubi zdravi (bez karijesa)

Foto: smileupdentalcaremm.com
Foto: smileupdentalcaremm.com

*zubi prirodni (bez protetskih krunica ili faseta)
*desni zdrave (bez upale)
*usta bez prisutnih infekcija
*osobe bez određenih sistemskih oboljenja.

Prvi i osnovni razlog zašto izbjeljivanje zuba ne bi trebalo obavljati u kozmetičkom salonu je taj što ga obavlja lice koje nije stručno. Naime, kada je ova procedura u pitanju (kao i bilo koja druga u okviru stomatološke prakse), za obavljanje iste je neophodno da osoba posjeduje određena teoretska znanja iz anatomije i brojnih drugih stomatoloških predmeta, zato što postoje situacije u kojima se ne preporučuje izbjeljivanje zuba zbog zdravstvenih razloga, a kozmetičar nije u mogućnosti to da procijeni, pa tako se recimo može desiti da se osobi sa parodontopatijom ili infekcijom na zubu obavi izbjeljivanje zuba, što će gotovo neizostavno rezultirati bolom i otokom oko tog zuba.

Materijali kojim se izbjeljuju zubi u kozmetičkim salonima nisu materijali koji su bezbijedni po zubne strukture i okolna tkiva (koliko god se tvrdilo suprotno u reklamama). Ne postoji trajno izbjeljivanje zuba, iako to obećavaju gotovo svi kozmetički saloni.

Izbjeljivanje zuba apsolutno ima ograničen vijek trajanja, koji primarno zavisi od građe zubnih struktura, kao i od životnih navika. Broj nijansi kojima se licitira u reklamama je daleko od realnog stanja.

Ne postoji materijal koji će izbijeliti zube za 7-14 nijansi, a da ti zubi ostanu u ustima. Izbjeljivanjem zuba se ne uklanjaju naslage i pigmentacije sa zuba, iako kozmetički saloni tvrde upravo suprotno. Prije izbjeljivanja zuba je uvijek neophodno da se obavi stomatološki pregled. I na kraju, važno je naglasiti da je bezbijednost postupka izbjeljivanja zuba zagarantovana jedino kada se ovaj postupak obavlja u stomatološkoj ordinaciji, odnosno uz nadzor doktora stomatologije.

Izvor: Instagram/dr_jovana_mirkovic

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -