NaslovnaObavještenjaZašto zub može da boli nakon popravke?

Zašto zub može da boli nakon popravke?

- Advertisement -

Popravke zuba i zamjene starih plombi su stomatološke procedure koje se u praksi najčešće sprovode i koje je svako od nas barem jednom prošao. U oba ova slučaja, nakon intervencije, pacijent može da osjeća bol. Nezavisno od toga da li se radi o zamjeni stare plombe ili o popravci zuba koji prije toga nije imao plombu, osjetljivost zuba može da nastane iz više razloga.

Bol na zagriz – ukoliko primijetite da vas zub na kojem ste imali intervenciju zaboli prilikom zagriza, postoji mogućnost da je potrebno dodatno korigovati oblik tj. visinu plombe. Pacijenti često ne mogu da odrede da li im je zagriz dobar odmah nakon stavljanja nove plombe. To se dešava zbog zamora mišića i zgloba, kao i zbog dejstva anestezije. Ukoliko primjetite da vam je zagriz nejednak, obratite se svom stomatologu kako bi se uradila korekcija. Takođe, ukoliko je na tom zubu osim plombe rađena i intervencija vađenja živca, tada je osjetljivost na zagriz normalna reakcija u prvih nekoliko dana.

Bol na hladno i slatko – nakon postavljanja kompozitne (bele) plombe, moguće je da zub bude osjetljiv na termičke nadražaje ili šećer. Ovo se dešava zbog načina na koji se kompozitne plombe postavljaju i zbog materijala koji se u tom procesu koriste. Dozvoljeno je da zub sa novom kompozitnom plombom bude osjetljiv još narednih par nedelja, ali ta osjetljvisot vremenom treba da se smanjuje i na kraju da potpuno nestane.

Bol koji se javlja na nadražaj, ali se vremenom ne smanjuje – u ovom slučaju, postoji mogućnost da plomba nije postavljna pravilno i da nadražaji poput hladne vode ili šećera i dalje izazivaju bolne senzacije. Ako se bol i nekoliko nedelja nakon popravke zuba ne smanjuje, potrebno je da se plomba zamijeni. Takođe je moguće na zub koji je osjetljiv postaviti lijek koji će stajati nekoliko nedelja dok se bolovi ne smire, a kasnije će taj lijek biti zamijenjen novom plombom.
Bol koji se javlja sam od sebe, bez nadražaja – ovo najčešće ukazuje na upalu živca. U tom slučaju, potrebno je pristupiti proceduri liječenja živca zuba.

Tup bol u predjelu desni – ova vrsta bola može da nastane nakon intervencije kao posljedica uboda od anestezije u predjelu desni. Takođe, ukoliko nova plomba dozvoljava zapadanje hrane između dva zuba, tada je moguća posljedična upala desni i osjećaj nelagode i blagog bola. Ako osjetite da hrana zaostaje između dva zuba, potrebno je da se javite svom stomatologu kako bi se ovaj problem riješio postavljanjem odgovarajuće plombe ili navlake na zub (keramičke krunice). (www.drbede.com)

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -