NaslovnaSavjetiZašto zub boli noću i kako smanjiti bol?

Zašto zub boli noću i kako smanjiti bol?

- Advertisement -

Zubobolja je veoma neugodno stanje, ponekada i izuzetno bolno i može nas sprječavati u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

Ipak, vjerovatno najgore vrijeme za intenzivnu zubobolju je noć, kada zub koji boli ometa normalan san, a posjeta stomatologu nije moguća. Osim toga, dešava se da kod kuće nemamo ni lijekove protiv bolova, pa se noćna zubobolja može pretvoriti u pravi pakao. U nastavku ćemo objasniti zašto se intenzivan bol zuba često javlja noću i šta možemo da uradimo kako bi smanjili bol.

Foto: freepik.com

Zašto zub boli noću?
Uzroci zubobolje noću isti kao i danju i uključuju karijes, bolesti desni, upalne procese korijena zuba ili nedavna operacija poput ugradnje implanata, bol je često noću intenzivniji nego danju.

Ležanje povećava prokrvljenost
Kada ležimo, glava je u istom noviou sa našim srcem, plućima i ostatkom tijela. Samim tim glava je bolje prokrvljena nego kada stojimo ili sjedimo, a krv intenzivnije pritiska osjetljive regije i to je glavni razlog zašto se bol zuba pojačava noću.

Manje distrakcija
Tokom dana naš mozak je zaokupljen različitim distrakcijama koje skreću pažnju sa bola. Kada dođe noć, za većinu ljudi broj obaveza se smanjuje kao i broj distrakcija, pa su svi osjećaji i senzacije koje doživljavamo znatno intenzivniji. Ovo uključuje i bol, koji iako možda objektivno nije intenzivniji može djelovati znatno gore.

Foto: indianapolisfamilydentistry.com

Nesvjesno škrgutanje zubima
Škrgutanje zubima, ili bruksizam, je podsvjesna navika koja može biti izazvana stresom ili anksioznošću. Stiskanje zgloba vilice i zuba postepeno će naprezati ligamente koji drže korijene zuba na mjestu, čineći ih bolnim do tačke u kojoj se osjeća kao zubobolja. Ukoliko je ovo uzrok noćne zubobolje, rješenje može biti korišćenje specijalnih štitnika za zube koje će spriječiti ovu pojavu.

Kasni obroci
Ostaci kasnih večernjih obroka mogu se zadržati između zuba, posebno ako ste nakon obroka zaboravili da operete zube. Ova hrana može da iritira zube na kojima je došlo do pojave karijesa, povučene desni ili plombe i krunice u lošem stanju, što dovodi do bola. Izbjegavajte kasne obroke i sokove i uijvek operite zube prije spavanja kako bi spriječili bol, ali i pojavu i napredovanje karijesa.

Kako riješiti noćni bol zuba?
Kada dođe do zubobolje potrebno je neodložno javiti se stomatologu kako bi se spriječilo širenje infekcije. Ipak, kada se bol javi noću, postoji nekoliko stvari koje mogu da pomognu.

Popijete analgetik
Većina nas u svojoj kućnoj apoteci ima neki od analgetika koji mogu da pomognu kod zubobolje. Najefikasnije su se pokazali lijekovi na bazi ibuprofena, kao što je Brufen. Alternativno, lijekovi kao što su Andol ili Kafetin će, takođe, olakšati ili potpuno ukloniti bol.

Izdignite glavu u odnosu na tijelo
Kao što smo već objasnili, glava u nivou sa telom trpi veći pritisak krvi i može da intenzivira bol. Pokušajte da izdignete glavu koristeći dodatni jastuk kako bi smanjili prokrvljenost glave i tako smanjili bol.

Izbjegavajte kiselu i hladnu hranu neposredno pred spavanje
Ukoliko u ustima postoji neki upalni proces ili karijes, hladne i kisela hrana će vrlo vjerovatno dovesti do pogoršanja simptoma i zubobolje.

zubobolja
Foto: freepik.com

Dok se karijes ne popravi i saniraju infekcije, izbjegavajte kasne obroke koji uključuju kiselu i hladnu hranu neposredno pred spavanje, a poslije obroka obavezno detaljno operite zube. Ako je potrebno, možete isprobati zubni konac ili sredstva za ispiranje usta.

Aplicirajte led na bolno mjesto
Apliciranje leda na regiju u kojoj se nalazi zub koji boli može da olakša bol. Led ili kesu sa smrznutim povrćem držite nekoliko minuta sa spoljne strane lica, a zatim uklonite led i dozvolite da se regija ugrije. Ovu proceduru možete ponoviti više puta ako je potrebno.

Izvor: bol.rs

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -