Naslovna Obavještenja Zašto zub boli na hladno?

Zašto zub boli na hladno?

Zubobolja može da nastane iz različitih razloga i predstavlja jedan od najvećih bolova koje ljudski organizam može da istrpi. A zašto zub boli na hladno, slatko ili na zagriz? Brojni su razlozi preosjetljivosti zuba, koja se najčešće očituje u bolu na hladno, toplo ili na sam zagriz.
Uzroci bola zuba na hladno
Karijes je oboljenje zuba koje se karakteriše razgradnjom minerala zubnih tkiva, usljed čega se na površini zuba javlja defekt. Karijes počinje djelovanjem bakterija na gleđ zuba, kada se javlja početni karijes. Ovo je stadijum kada karijes još uvijek ne izaziva bolove. Daljim razvojem karijesa dolazi do zahvatanja dentina, tkiva koje se nalazi ispod gleđi. Kako dentin u sebi sadrži krajeve nervnih vlakana, tako se već u ovom stadijumu mogu javiti povremeni bolovi. Najčešće je riječ o isprovociranim bolovima, pa zub najčešće boli na hladno ili na zagriz. Bolovi su kratki, jaki, traju par sekundi i prestaju nakon prestanka nadražaja.

Pulpitis predstavlja zapaljenje pulpe, odnosno mekog tkiva koje se nalazi u unutrašnjosti zuba. Najčešće je posljedica neliječenog karijesa, koji napredovao toliko duboko, da je zahvatio i zubni živac. Zub može da boli na hladno, na toplo, na zagriz, a može da zaboli i spontano.
Erozija zuba predstavlja oštećenje na površini zuba, koje nije uzrokovano bakterijama koje izazivaju karijes. Najčešće nastaje kao posljedica prekomjernog konzumiranja gaziranih i kiselih napitaka, kiselog voća, vina i sličnih proizvoda, a može nastati kao posljedica prekomjernog i agresivnog četkanja zuba za vrijeme njihovog pranja. Zub najčešće boli na hladno ili na toplo. Bolovi su kratkog trajanja od svega nekoliko sekundi. Prestaju nakon prestanka dejstva nadražaja. Erozije zuba liječe se plombiranjem zuba.

Povlačenje desni može biti propratni simptom parodontopatije, a može nastati mehanički agresivnim pranjem zuba. Usljed povlačenja desni, korijen zuba postaje ogolićen. Kako korijen zuba nije zaštićen kao krunica zuba, tako se javljaju bolovi kao kod erozije zuba. Zub boli na toplo i hladno, rjeđe na zagriz.
U toku plombiranja zuba, radi se mašinama koje izazivaju vibracije i oslobađaju toplotu. Sve to može dovesti do blage upale zubnog živca i pojave privremene osjetljivosti zuba. Zub najčešće boli na hladno i na zagriz. Osjetljivost može da traje par dana do nekoliko nedelja. Uglavnom spontano prestaje.
Prisustvo stare, nestabilne plombe ili potpuni gubitak plombe, a da pritom na zubu nema karijesa, uzrok je pojave zubobolje. Zub boli na toplo i hladno, na zagriz. Bol je kratak, prestaje nakon prestanka nadražaja. Postavljanjem nove, adekvatne plombe, prestaje i pojava bolova. (www.edukacija.rs)

1 KOMENTAR

Comments are closed.

- Advertisment -

POPULARNO

Zdravstveni turisti troše pet puta više

Statistika pokazuje daviše od 150 miliona ljudi koristi zdravstveni turizam, koji bilježi profit od 100 milijardi dolara. Na...

Bolesti desni – opasnost po cijeli organizam

Ako su oči ogledalo duše, onda su vaša usta ogledalo zdravlja. Problemi sa zubima su često manifest problema u tijelu, a i...

Zašto naša djeca imaju bolesnije zube od vršnjaka u Evropi?

Već više puta smo isticali da su zubi naše djece (u cijelom regionu bivše Jugoslavije, pa i istočno-evropskih zemalja) mnogo bolesniji u...

Treći kongres doktora stomatologije 11. i 12. septembra u Foči

Foća će 11. i 12. septembra biti domaćin trećeg Kongresa doktora stomatologije. Učešće će uzeti eminentni predavači sa pet univerziteta.
- Advertisment -