NaslovnaSavjetiZašto zub zaboli ispod plombe?

Zašto zub zaboli ispod plombe?

- Advertisement -

Da li vam se nekada desilo da poslije popravke zuba, počnete da osjećate bol u tom zubu ili krene da vas boli iako prije nikada nije?

Bol u zubu nakon plombe je moguća i dešava se, a u nastavku teksta vam donosim moguće razloge zašto se to dešava i da li i kad ima razloga za uzbunu.

Foto: freepik.com

1.Zub se privikava na plombu
Šta god da radimo u ustima, pa tako i na zubu, je neka vrsta traume. Zub je živ organ, ima živce i krvne sudove, i na neki svoj način osjeća zato, kada ga popravljamo, remetimo gleđ i dentin jakim mašinama I pravimo turbulencije, zubić može da se pobuni .

Najčešće se bol nakon postavljanja plombe javlja kada se mijenja crna u bijelu plombu (amalgam u kompozit). Razlog za to je što se amalgan za zub veže mehanički, a kompozit hemijski, što je opet jedno novo stanje za zub, koje do tada nije osjetio, a godinama je imao amalgamsku plombu. Neko je osjetljiviji, a neko uopšte nije osjetljiv na popravke i vrlo dobro ih podnosi.

Foto: freepik.com

Vrlo je individualno da li će vas zub zaboljeti nakon stavljanja plombe, ali je vrlo važno i da prestane nakon par dana. Bol koja je normalna da osjetite, ako je osjetite nakon stavljanja plombe, treba da bude blaga, povremena i nešto što vas ne ometa u svakodnevnim aktivnostima.

Ukoliko je bol:
*Jaka
*Spontana, javlja se odjednom bez nadražaja i ne prestaje
*Pulsirajuća
*Nepodnošljiva
*Noćna
*Na zagriz
*I ne prestaje nakon 4 do 5 dana

Vrijeme je za uzbunu. To znači da sa zubom nešto nije u redu i da plomba treba da se izvadi, ponovi ili da se zub liječi.

Foto: freepik.com

2.Plomba dodiruje živac
Kada karijes tako duboko zahvati zub, može se desiti da je došao baš do mjesta gdje je ulaz u živac, ali još uvijek ga nije zahvatio do te mjere da se zub mora liječiti. Tada, zub se može zatvoriti samo plombom, bez liječenja, ali se pacijent mora upozoriti da je vrlo malo ostalo do živca, i da će se pokušati sa zatvaranjem plombom, ali da je moguće da zub zaboli nakon nekoliko dana.

Po procjeni stomatologa se i odmah može uraditi liječenje, ali ja uvijek biram da prvo stavim plombu pa da vidim da li će reagovati, jer je šteta liječiti zub ako se ne mora. Dakle, u ovakvim slučajevima, ako je plomba jako blizu živcu, ona jednostavno naliježe na njega i vrši pritisak što dovodi do bolova, i takav zub se mora izliječiti.

Foto: freepik.com

3.Plomba je previsoka
Ovo je možda i nešto što je najopasnije nakon stavljanja plombe. Plomba ne smije da bude previsoka, jer ako jeste, svaki put kada zagrizete, vi direktno na prvi kontakt udarate tim zubom.

To znači da je on najviše opterećen, i taj pritisak se prenosi na živac, koji lagano odumire od prevelikog kontakta, jer je opterećen. Često se dešava da pacijent zbog anestezije ne osjeti da li je plomba previsoka, i tek kada prođe anestezija, osjeti da ipak ima viška.

Međutim, previše je lijen da se javi ponovo stomatologu da se višak skine i to tako vremenom ostaje. Malo po malo, vrši se pritisak na zub i živac, i dolazi do bolova jer je živac iritiran, i takav zub je obično najbolje izliječiti.

4.Dio dentina je ostao eksponiran (otkriven)
Dentin je dio zuba ispod gleđi, i za razliku od gleđi koja nema nervne završetke, dentin ih ima. Dakle, iako živac nije otvoren, zub boli kada karijes zahvati dentin ili ukoliko se zub bez anestezije popravlja u predjelu dentina.

Foto: healthylearn.com
Foto: healthylearn.com

Kada su destrukcije velike, a zub opet ostane vitalan nakon popravke, odnosno ne dođe do otvaranja živca, može se desiti da prilikom preparacije dio dentina ostane eksponiran, odnosno otkriven u usnoj duplji, i da onda tako otkriven, reaguje na nadražaje, zagriz, toplo, hladno, kako bi i inače reagovao da nije prekriven sa gleđi.

U tom slučaju, potrebno je pregledom utvrditi da li je dentin otkriven te preparacijom i postavljanjem plombe prekriti taj dio i zaštititi dentin, kad će i bolovi prestati. Uvijek se trebate javiti svom stomatologu i pitati za savjet za bilo koji problem, u ovom slučaju konkretno vezano za bol nakon postavke plombe.

Ne zanemarujte bol, ne mora značiti da je išta opasno, a opet može biti i neki konkretan problem koji se može riješiti prije nego zub bude potrebno liječiti.

Izvor: Moj osmijeh

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -