NaslovnaSavjetiZašto treba popravljati mliječne zube, iako se oni mijenjaju?

Zašto treba popravljati mliječne zube, iako se oni mijenjaju?

- Advertisement -

Roditelji često nisu sigurni kada, zašto i trebaju li uopšte njihova djeca da posjećuju stomatologa. Postoji nekoliko razloga zašto treba ići na pregled, i to već nakon nicanja prvih zuba.
Upoznavanje sa ordinacijom
Lakše je dijete pripremiti za kasnije intervencije tako što će prva predstavljati samo opušten razgovor i pregled. Tom prilikom će stomatolog pokazati djetetu instrumente, popričati o zubima, ishrani i pokazati pravilnu tehniku pranja zuba.

Mliječni zubi se lakše i brže kvare
Mliječni zubi su podložniji karijesu, a pritom je od spoljašnje površine zuba do zubnog živca malo zubne supstance, pa karijes napreduje višestruko brže do živca nego što je slučaj kod stalnih zuba. Ovo djetetu izaziva bol, i potrebno je više dolazaka kod stomatologa kada infekcija dođe do pulpe.
Neki mliječni zubi moraju se vaditi
Ukoliko je zub veoma inficiran, nema funkciju, i teško je stalno čistiti hranu iz njega, treba ga vaditi. Iako je pravilo da se zub čuva do smjene, tj. do nicanja stalnog zuba, zamjenika, u nekim slučajevima, radi opšteg zdravlja djeteta, ovo pravilo ne važi.

Mliječni zubi imaju bitnu funkciju
Samo dobro sažvakana hrana ne predstavlja opterećenje za varenje zbog čega je bitno održati zdravlje zuba. Preuranjena vađenja mliječnih zuba dovode često do ortodonstkih anomalija i potrebe za nošenjem proteze. Prisustvo mliječnih zuba djeluje dobro na razvoj vilica i kostiju lica. Iz svih nabrojanih razloga potrebno je da kao što vodite računa o opštem zdravlju djeteta, vodite računa i o njihovim zubima i date dobar temelj za kasniju samostalnu brigu o oralnom zdravlju. (www.mojazubarka.com)

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -