fbpx
NaslovnaSavjetiZašto su nam suva usta tokom noći i koji kućni lijekovi pomažu

Zašto su nam suva usta tokom noći i koji kućni lijekovi pomažu

- Advertisement -

Suva usta tokom noći ili osjećaj suvoće u ustima muči mnoge ljude, a osnovni razlog su prirodne varijacije u količini pljuvačke koju telo proizvodi, ali i zbog određenih medicinskih stanja.

Zašto su nam suva usta tokom noći
Kako se navodi u članku u časopisu “Compendium”, pljuvačne žlijezde obično proizvode manje pljuvačke noću zbog čega su nekima uveče usta suva.

U ovom slučaju, ljekar može propisati posebne tečnosti za ispiranje usta koje ih vlaže i smanjuju osjećaj suvih usta prije spavanja. Takođe, dobro bi bilo da pored kreveta držite čašu vode i tokom noći navlažite usta.

Dehidracija
Na osnovu procjene “Oral Cancer Foundation”, 20 odsto starijih osoba bori se sa osjećajem suvoće u ustima. Kod starijih osoba, ovo stanje obično se javlja kao rezultat dehidracije ili kao neželjeni efekat određenih lijekova. Kod starijih osoba koje nose proteze one više ne pristaju kako treba zbog suvih usta.

Kada nema dovoljno pljuvačke, proteze mogu da se trljajui o desni, uzrokujući bolne tačke. Osoba koja osjeti suva usta treba da posjeti svog ljekara ili zubara koji će pomoći da se utvrdi uzrok stanja. Ako su suva usta posljedica lekova, ljekar ili stomatolog mogu da preporuče promjenu doze ili prelazak na drugi lijek. U nekim slučajevima, propisuju se lijekovi za poboljšanje funkcije pljuvačnih žlijezda.

Neželjeni efekti lijekova
Američko Ministarstvo zdravlja i socijalnih usluga navodi da više od 400 lijekova može da smanji sposobnost tijela da proizvodi pljuvačku. Kod onih koji uveče uzimaju lijekove često se dešava da se pojava simptoma osjećaja suvoće u ustima pogoršavaju noću. Lijekovi koji mogu izazvati osećaj suvoće u ustima:

*lijekovi za snižavanje krvnog pritiska ili antihipertenzivi
*antihistaminici
*antidepresivi
*diuretici
*neki lekovi koji se koriste za kontrolu Parkinsonove bolesti
*hemoterapija
*radioterapija

Ukoliko sumnjate da zbog nekog lijeka imate osjećaj suvoće u ustima treba da posjetite svog ljekara. Ali nikako ne treba da prestanete da uzimate lijekove, osim ako za to nemate odobrenje svog ljekara. On može da predloži smanjenje doze leka ili uzimanje lijeka ranije tokom dana, a ponekad i da predloži prelazak na drugi lijek koji ne izaziva suva usta.

Ljekar može da preporuči i sljedeće:
*uzimanje lijekova sa dosta vode
*pijuckanje vode noću
*žvakanje žvakaće gume za podsticanje proizvodnje pljuvačke
*korišćenje ovlaživača vazduha i ublažavanje osjećaja suvih usta

Disanje na usta
Osjećaj izuzetne suvoće u ustima tokom noći može biti posljedica disanja na usta u toku spavanja. Mogući uzroci za ovo su:
*sužavanje ili začepljenje nazalnih prolaza
*akutna bolest, kao što je infekcija gornjih disajnih puteva ili prehlada
*alergije
*opstruktivna apneja u snu, koja može da dovede do ponavljanih epizoda dahtanja, šmrkanja ili *hrkanja

Liječenje disanja na usta tokom noći zavisi od osnovnog uzroka.
*Infekcije – Antibiotici mogu da pomognu u liječenju bakterijske infekcije, dok su dekongestivi tu da ublaže začepljenje sinusa.
*Alergije – Antihistaminici mogu pomoći u liječenju alergija, dok kortikosteroidi ublažavaju bilo koje povezane upale i začepljenost nosa.
Apneja u snu
Osobama koji imaju apneju u snu može biti potreban uređaj za kontinuirani pozitivan pritisak u disajnim putevima (CPAP). Riječ je o maski koja se postavlja preko usta ili nosa i uduvava vazduh u disajne puteve kako bi ih držala otvorenim tokom spavanja.

Iako je ovo efikasno protiv apneje u snu, stalni mlaz vazduha zapravo može da pogorša simptome suvih usta. U tom slučaju treba razgovarati sa svojim ljekarom ili stomatologom koji može da podesi masku ili preporuči aparat koji ne isušuje usta.

Suženi nosni prolazi
U nekim slučajevima, oni koji imaju ozbiljne poteškoće sa disanjem kroz nos može biti potrebna operacija za proširenje nazalnih prolaza. Ovo će pomoći da se ponoljša protok vazduha kroz nosne prolaze, sprječavajući potrebu za disanjem na usta.

Sjogrenov sindrom
Sjogrenov sindrom je autoimuni poremećaj u kojem tijelo napada svoje suzne i žlijezde koje proizvode pljuvačku. Zbog toga, osoba koja ima Sjogrenov sindrom ima osjećaj suvoće u ustima. Ovaj simptom može da se pogorša noću kada pljuvačne žlijezde prirodno proizvode manje pljuvačke.

Ljudi sa Sjogrenovim sindromom mogu da imaju sljedeće simptome kao rezultat suvih usta:
*otežano gutanje hrane bez pića
*bol u ustima
*problemi sa govorom noću

Takođe se javlja suvoća u očima, nosu, grlu ili vagini. Ljekari mogu da propišu lijekove za smanjenje osjećaja suvih usta i podsticanje proizvodnje pljuvačke, ali i često konzumiranje vode i žvakanje žvake bez šećera kako bi se stimulisala proizvodnja pljuvačke.

Kućni lijekovi za osjećaj suvoće u ustima tokom noći
Bez obzira na osnovni uzrok osjećaja suvoće u ustima noću, za rešavanje ovog problema mogu da pomognu kućni lijekovi:
*izbjegavanje pića sa kofeinom noću
*izbjegavanje pušenja i upotreba duvanskih proizvoda koji isušuju usta
*žvakanje žvake bez šećera ili sisanje pastila bez šećera ili tvrdih bombona da bi se stimulisalo stvaranje pljuvačke
*često pijuckanje hladne vode tokom dana

Da bi se smanjio rizik od zubnih šupljina povezanih sa suvim ustima, treba održavati dobru oralnu higijenu, što podrazumijeva svakodnevno čišćenje koncem i pranje zuba dva puta dnevno pastom za zube sa fluorom. Oni koji imaju veoma suva usta trebalo bi češće da idu na pregled kod zubara.

Osjećaj suvoće u ustima noću rijetko zahteva hitnu medicinsku pomoć, osim u nekim skučajevima kada:
*suva usta utiču na noćni san
*suva usta izazivaju bol i nelagodnost
*nastane veći broj zubnih kaviteta

Međutim, ovo nekada može da bude simptom akutne bolesti ili osnovnog zdravstvenog stanja. Ukoliko osjećaj suvoće u ustima izaziva bol ili nelagodnost ili remeti san i opšti osjećaj blagostanja, treba potražiti savet ljekara. On će uspostaviti dijagnozu uzroka suvih usta i preporučiće odgovarajuće liječenje.

Izvor: eklinika

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -