NaslovnaSavjetiZašto sisanje palca može biti štetno po zube odnosno oralno zdravlje djeteta

Zašto sisanje palca može biti štetno po zube odnosno oralno zdravlje djeteta

- Advertisement -

Tokom dojenja, uobičajeno je da bebe istražuju svijet koristeći usta. To je prirodni instinkt sa kojim se bebe rađaju, a roditelji znaju koliko ovo može biti stresno! Sisanje palca ili prstiju je potpuno normalno prvih nekoliko godina života, jer djeca to koriste kako bi se osjetila mirno. Položaj palca u dječijim ustima je najčešće takav da gornje zube, sjekutiće, gura napolje, a donje zube gura pozadi. Kao što je slučaj sa svakom navikom, posljedice su izraženije što dijete duže i češće sisa palac. Dok su zubi još uvijek mliječni, do šeste ili sedme godine, nepravilan položaj zuba se može korigovati.

Kada kasnije počne nicanje stalnih zuba, posljedice postaju ozbiljnije. Ukoliko se navika sisanja palca ne iskorijeni poslije sedme godine, može doći do takvog rasta zuba da na kraju budu istureni, da dijete ima nepravilan zagrižaj uz deformaciju zuba. Pored toga što loše izgleda, isturen položaj zuba može da izlaže prednje zube povredama. Posljedica nepravilnog položaja zuba dalje utiče na nepravilan govor. Neki glasovi, takozvani dentalni, zubni glasovi (s, z, c, t, d), se zbog nepravilnog položaja zuba ne mogu izgovoriti pravilno. Pored sisanja palca, na loš izgovor određenih glasova utiče loša navika pritiskanja jezika o zadnju stranu zuba.

Ukoliko je došlo do bilo kakvog deformiteta, važno je obratiti se stomatologu. Zbog toga je važno pomoći djetetu da razbije naviku u pravom trenutku. Prema novim istraživanjima, oko 30% djece u predškolskom uzrastu još uvijek sisa prst. Ako vaše dijete ima problema sa sisanjem paplca ili prsta, najvažnije je da mu pružite podršku i pozitivno ohrabrenje na putu da prekine sa tom navikom. To će vam pomoći da izgradi samopoštovanje, što će zauzvrat umanjiti potrebu ili želju da sisa palac ili prst kako bi se osjećao komforno.

Eliminisanje bilo kakvog stresa u njihovoj okolini, takođe, će pomoći da ih podstakne da prestanu. Educiranje vašeg djeteta o rizicima i potencijalnim dugoročnim efektima nastavka navike razjasniće im razloge zbog kojih treba prestati i pomoći im da ih odbaciti. Budite uvjereni da ćete uspjeti da pronađete bar jedno rješenje koje će riješiti ovaj problem, a iako će u procesu možda biti neprijatno, dugoročno će se isplatiti.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -