NaslovnaObavještenjaZašto se stalni zubi vade?

Zašto se stalni zubi vade?

- Advertisement -

Ako zub nije moguće liječiti ili je zub u terminalnoj fazi parodontopatije potrebno je izvaditi ovakav zub. Savremena stomatologija podržava koncept čuvanja zuba ali kada oni više nisu zdravi i predstavljaju smetnju, izvor infekcije i nemoguće ih je na bilo koji način izliječiti moraju se izvaditi iz vilice.

Procedura vađenja zuba izvodi se u lokalnoj anestetiji tvrdih i mekih tkiva u vilici tako da pacijent ne osjeća bol.

Foto: eurodenture.com

Zubi se mogu vaditi i u sklopu priprema za ortodontsku terapiju, kada u vilicama nema dovoljno mjesta za sve zube, tako da budu pravilno raspoređeni. Ovo može indikovati isključivo specijalista ortodoncije.

Šta znači hirurško vađenje zuba?
Hirurško vađenje zuba se odnosi na umnjake koji nisu nikli, a djelimično se mogu vidjeti u vilici i stvaraju stalne upale i probleme, kao i na umnjake koji se ne vide u vilici nisu nikli već su „zaglavljeni u kosti“ i stvaraju probleme u vidu ponovljenih infekcija i svojim pristvom narušavaju integritet okolnih zuba.

Najčešće oko ovakvih zuba nastaje upala, ako su poluiznikli stvaraće se džep u kome je nemoguće kontrolisati bakterijsku infekciju jer su ovi zubi vrlo nepristupačni za održavanje higijene. Upalni procesi se ponavljaju pacijenti imaju veliki diskomfor trpe bol, neprijatan zadah, a često i trismus – grč viličnih mišića.

Foto: freepik.com

Zato je bitno ovakve zube na vreme izvaditi iz vilice. Hirurško vađenje izvodi specijalista – orlani hirurg, procedura se izvodi u lokalnoj anesteziji. Hirurg sprovodi proceduru tako što omogućava pristup ovakvim zubima, zatim ih uklanja i na ekstrakcionu ranu postavlja šavove kako bi rane lijepo zarasle. Šavove uklanja hirurg nakon sedam dana na kontrolnom pregledu.

Šta je nivelacija alveolarnog grebena?
Ako ste zube izvadili odavno i ne u jednom aktu već u više navrata velika je vjerovatnoća da se kost vilica različito resorbovala na različitim dijelovima. Možda ovo neće biti problem sve do trenutka kada odlučite da protetski sanirate bezube prostore. Ovo je veliki izazov za kreiranje dobrih proteza.

Upravo kod ovakvih pacijenata indikovana je nivelacija alveolarnog grebena. Zahvat kratko traje i radi se u lokalnoj anesteziji. Poslije procedure je potreban kraći period za zarastanje rane, prije nego što se pristupi postavljanju proteze. Nivelaciju je moguće raditi i prilikom postavljanja implanata, a često se radi i neposredno nakon vađenja zuba, posebno ako su u pitanju višestruka vađenja

Šta znači apikotomija?
Jako je bitno sačuvati zub u vilici ukoliko nije stalni izvor infekcije i apsolutno indikovan za vađenje. Isto tako bitno je čuvati zdravlje okolnih tkiva vilice, parodoncijum ali i viličnu kost.

Kada postoji infekcija u kanalu korijena zuba ona stalno vrši iritaciju tkiva kosti u vrhu korijena zuba koja dovodi do hronične infekcije u vidu okruglaste mase u predjelu vrha korijena zuba u vilici. Zub tada boli na zagrižaj, promjeni boju i pacijent ima osjećaj da je “taj zub duži”. Takva pojava jasno se vidi na snimku i naziva se proces na vrhu korijena zuba (periapikalni proces).

Apeks zuba je vrh zuba. Zato se zove peri-apikalni. Ova masa bakterija i tkiva koje nema svoju biološki svrhu mora da se ukloni iz vilice kako ne bi porasla i zahvatila vrhove susjednih zuba. Resekcija korijena zuba (apikotomija) je oralnohirurška intervencija kojom se uklanja proces sa vrha korijena zuba i segment vrha korijena zuba kako bi se zub sačuvao u zubnom nizu.

Foto: freepik.com

Šta su zubne ciste?
Zubne ciste u ustima su patološke šupljine koje su obložene tkivom i ispunjene tečnošću, mogu se razvijati u vilicima i u mekom tkivu (usna, obraz). Zubne ciste nastaju kao reakcija organizma na konstantnu infekciju koja dolazi preko vrha korijena u vilicu. Infekcija nastaje iz zubne pulpe koja je inficirana.

Svojim rastom ciste postepeno resorbuju okolnu kost i mogu oslabiti vilice, oštetiti susjedne zdrave zube, mogu napredovati svojim rastom u susjedne anatomske strukture (sinus, nos) i napraviti ozbiljne komplikacije. Liječenje cista je isključivo hirurško. Intervencija se izvodi u lokalnoj anesteziji, koja je dovoljna da pacijent ne osjeća nikakve bolove. Ovakvu terapiju sprovodi specijalista oralne hirurgije.

Šta znači sinus lift?
U gornjoj vilici često se kao anatomska pojava sreće da korjenovi gornjih bočnih zuba često budu vrlo blizu gornjoviličnog sinusa ili ulaze u sinus. Poslije vađenja ovih zuba često ostaje mala visina kosti između sinusa i usta.

To predstavlja izazov kada se radi implantološka terapija ovakvih prostora, jer nije moguće da se ugradi i stabilizuje implantat da bi pacijent dobio fiksni protetski rad. Procedura u kojoj oralni hirurg pristupa sinusu sa mjesta izvađenih zuba u gornjoj vilici, pažljivo podiže membranu sinusa i pakuje vještačku kost na dno sinusa naziva se Sinus lift.

Implantologija
U stomatologiji implantologija podrazumijeva ugranju zubnih implanata u viličnu kost kako bi se nadoknadili nedostajući zubi. Implanti su rješenje za estetske, funkcionalne i probleme sa žvakanjem koji postoje kod nedostajanja zuba. Implant predstavlja dio zuba u kosti koji imitira korijen zuba i na koji se postavljaju vještački zubi.

Izvor: Moja zubarka

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -