fbpx
NaslovnaObavještenjaZašto se javlja zubobolja?

Zašto se javlja zubobolja?

- Advertisement -

Zubobolja, kao što sam naziv kaže, predstavlja bol koji se javlja u zubu ili tkivima koji ga okružuju. Iako svaki čovjek ima posebnu percepciju i prag bola, zubobolja može biti oštra, pulsirajuća ili konstantna.

Nije redak slučaj da je prati otok, povišena temperatura i glavobolja, obično nastaje kao posljedica karijesa. Naime, bakterije u ustima stvaraju kiselinu koja deluje na površinu zuba, slabeći postepeno gleđ.

Foto: mayfieldheights.dentalworks.com

Vremenom, karijes kroz caklinu prelazi u dentin, zbog toga nastaje preosjetljivost zuba na različite nadražaje, kao što su hladno, toplo, slatko… Samim tim, javlja se oštar, kratkotrajni bol, koji prolazi odmah nakon prestanka nadražaja. Međutim, zubobolja može nastati i dejstvom drugih faktora.

Zubobolja izazvana oboljenjima desni
Nažalost, bolesti desni su veliki problem savremenog čovjeka. Procjenjuje se da parodontopatija “muči” skoro 90 odsto svetske populacije. U određenoj fazi ove bolesti dolazi do povlačenje desni tako da se formiraju duboki džepovi.

Odnosno, prostor između zuba postaje toliko velik da je podložan većem razvoju bakterija koje dovode do infekcije praćene tupim bolom, pa je obrada parodontalnog džepa važan dio liječenja oboljenja desni, ali i preventivna mjera za nastanak bolesti.

Foto: casuarinasquaredentalcare.com.au

Zubobolja
Takođe, povlačenjem desni korijeni zuba, koji su smješteni u alveolarnoj kosti, postaju ogoljeni. S obzirom da oni nisu predodređeni da budu izloženi, svaki spoljašnji uticaj ih nadražaje, stvarajući zubobolju. Bol je oštra i sjevajuća, a najčešće je izazvana hladnim jelima i napicima.

Zubobolja izazvana zapaljenjem živca
Ukoliko se karijes ne otkloni na vrijeme, on nastavlja da napreduje dublje u zub, pa dolazi do živca, omogućavajući bakterijama da dovedu do zapaljenja. Kako infekcija vrši pritisak na kost, zubobolja je veoma jaka, a nastaje spontano, to znači da nije potreban ikakav nadražaj.

Nerijetko, bol se širi i na ostale dijelove glave, zahvatajući oko, uho ili vrat. U slučaju da infekcija u potpunosti razori kost, prenosi se u sluzokožu. Ovde ima dovoljno prostora da se širi, pa bol nije prisutna, ali se javlja otok, koji ukazuje da je neophodno da se hitno javite stomatologu.

Foto: drkuhl.com

Da li bruksizam može da izazove bol u zubima?
Škripanje zubima predstavlja nesvjesnu naviku, koja se češće javlja noću, tokom spavanja, pa je nismo ni svjesni, niti je možemo kontrolisati.

Zubobolja
Vjerovali ili ne, tokom bruksizma razvija se duplo veća sila nego pri žvakanju hrane, te ne čudi što djeluje razorno na zube. Usljed prekomjernog trošenja ogoljavaju se nervni nastavci dentina i postaju izloženi spoljašnjoj sredini. Negativni uticaj nadražaja na njih stvara bol.

Ujedno, škripanje zuba može da dovede do pucanja zubne gleđi i preloma zuba. U zavisnosti od stepena ovih oštećenja javlja se bol jačeg ili slabijeg intenziteta. Bol u zubu ne samo da je neprijatan, već je znak koji ne treba zanemarivati, čak i kada sam od sebe nestane. Da biste spriječili njegovu pojavu, podsjećamo vas na značaj redovnih kontrola.

Izvor: ordinacija Lumident

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -