NaslovnaObavještenjaZašto se javlja bol na zagriz

Zašto se javlja bol na zagriz

- Advertisement -

Bol na zagriz je kratkotrajan oštar bol koji se najčešće javlja u toku jela i prestaje poslije par sekundi. Kod ljudi koji na nekom od zuba osjećaju ovu neprijatnost, često dovodi do toga da se izbjegava žvakanje na toj strani.

Odsustvo žvakanja na jednom određenom mjestu u dužem vremenskom periodu nije dobro za zdravlje samog zuba i desni. Razloga za pojavu ovakve vrste bola ima više, a kako bi utvrdili koji je razlog prisutan u vašem slučaju, savjetujemo vas da posjetite svog stomatologa radi pregleda.

Foto: indianapolisfamilydentistry.com

Najčešći razlozi zbog kojih se javlja bol na zagriz:
Karijes
– bol na zagriz ponekad može biti i među prvim simptomima koji će vam ukazati na to da je vrijeme da odete na kontrolu. Ovaj bol se može javiti i u kombinaciji sa ostalim nadražajima kao što su hladno ili slatko. Ovaj problem se lako rješava, popravkom zub bol će prestati.

Lom (fraktura) zuba – ukoliko je došlo do loma zuba, javiće ce osjetljivost u momentu otpuštanja zagriza. U zavisnosti od toga koliki dio zuba je zahvaćen lomom, u skladu sa tim postoji i više rješenja za ovaj problem u vidu plombe, nadogradnje ili keramičke navlake. Nažalost, često se dešava da se zub slomi po vertikalnoj osi, ispod nivoa desni i tada je gotovo nemoguće spasiti zub.

Foto: healthdigest.com

Lom (fraktura) stare plombe – svaka plomba poslije određenog niza godina može da se slomi ili odvoji od zuba. Tada se javljaju bolovi na zagriz, kao i bolovi u predjelu desni. Kao i u slučaju karijesa, ovaj problem se rješava zamjenom stare plombe za novu.

Destruiran zub sa hroničnim zapaljenjem živca – kada je krunice zuba većim dijelom zahvaćena karijesom, do te mjere da je i živac zahvaćen hroničnom upalom, bolovi se mogu javiti u toku jela. To se javlja zato što hrana pritiska živac koji je izložen spoljašnjoj sredini.

U zavisnosti od toga da li je ovaj zub moguće pravilno izliječiti i nadograditi, stomatolog će vas na osnovu pregleda i analize snimka posavjetovati da li da se borite za očuvanje ovog zuba ili je potrebno vađenje. Ova vrsta bola se često javlja kod djece na mliječnim zubima.

Foto: freepik.com

Bol nakon popravke zuba – ovakva vrsta bola se može javiti iz dva razloga. Prvi je reakcija zuba na novu plombu. Ova osjetljivost se javlja odmah nakon postavljanja plombe i trebalo bi da vremenom nestane. Druga vrsta bola nastaje kao posljedica neadekvatne plombe odnosno njene visine.

Ukoliko nakon popravke zub osjećate da vam je zagriz visok, potrebno je da se što prije javite svom stomatologu kako bi se uradila korekcija visine plombe. Ukoliko je zub izložen ovoj vrsti pritiska pri žvakanju duži vremenski period, može doći do odumiranja živca u tom zubu.

Izvor: ordinacija Dr Bede

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -