NaslovnaSavjetiZašto se javlja bol ispod navlake?

Zašto se javlja bol ispod navlake?

- Advertisement -

Bol ispod navlake nije česta pojava, ali predstavlja veliki problem koji može da dovede do ozbiljnih komplikacija. Krunice, tj. navlake kako se još nazivaju, predstavljaju protetski rad koji se koristi za nadoknadu zuba.

U osnovi se dijele u dvije grupe. Metalokeramičke krune imaju jezgro od metala. Obično je u pitanju hrom, molibden ili paladijum, dok su bezmetalne krunice u potpunosti izrađene od cirkonijuma. Ovaj materijal karakteriše izuzetna transparentnost tako da pružaju prelamanje svjetlosti kroz sve slojeve, stvarajući izgled prirodnih zuba.

Takođe, izbjegnuta je pojava crne linije od metala uz gingivu, kao i alergijska reakcija. Imajući ovo u vidu ne čudi što stomatolozi svojim pacijentima preporučuju upravo bezmetalne krunice. Međutim, bez obzira koje izaberete, bol ispod navlake može se javiti, a koji su najčešći razlozi za to otkrivamo vam.

Bol ispod navlake izazvan bolestima zuba
Mnogi ljudi smatraju da postavljanje zubnih krunica eliminiše pojavu kvara, što je pogrešno mišljenje. Zubi sa navlakama su podložni bolestima, baš kao i bilo koji drugi zub. Razlog za to leži u činjenici da je zub ispod krunice još uvijek živ.

Ukoliko oralna higijena nije besprjekorna dolazi do taloženja zubnog plaka i razmnožavanja bakterija tako da se na rubu zuba i krunice može stvoriti novi karijes.

Foto: jeffersondentalclinics.com

Problem postaje složeniji kada se na vrijeme ne sanira nastali kvar. Bakterije dublje prodiru u strukture zuba prijeteći da zahvate živac, što za posljedicu ima pojavu infekcije.

U tom slučaju neophodna je endodontska terapija, tj. liječenje kanala korijena zuba. Do upale živca može doći i kada zub nije dobro očišćen prije postavljanja krunice, te se zaostali karijes širi ispod navlake. Intenzivna bol, koja nastaje spontano, karakteristični je znak infekcije, a prati je i osjetljivost na toplo i hladno.

Bol ispod navlake izazvan bolestima desni
Loša oralna higijena ne utiče samo da zube, već i na gingivu. Nepravilno pranje zuba ili potpuni nedostatak oralne higijene, kao i zanemarivanje značaja skidanja kamenca, dovode do razmnožavanja bakterija, posebno u prostoru između desni i navlaka.

Vremenom, upala desni napreduje tako da dolazi do povlačenja, te je dentin izloženiji spoljašnjim uticajima. Kako je dentin tvrdo, žuto tkivo, pojava žute površine pored bijele krunice jasni je znak da je nastupilo povlačenje desni. Ogoljeni zub može da stvori i jak bol, jer se parodontalni džepovi pune bakterijama. Takođe, prisutan je i neprijatan ukus u zubima.

Foto: freepik.com

Polomljena krunica
Iako krunice karakteriše izuzetna čvrstoća i izdržljivost u pojedinim situacijama može doći do napuknuća. Glavni uzročnik jeste bruksizam. Naime, nekontrolisano škrgutanje zubima u toku noći stvara i do dva puta jače sile nego pri žvakanju.

Kako ne postoji otpor od hrane, kao tokom jela, krunice ne mogu da izdrže pritisak, što može da rezultira njenim puknućem. Ponekad do preloma dolazi usljed slučajno zagriženog tvrdog komada hrane kao što je koštica ili komadić kosti. Pored bola javlja se i osjetljivost na tople i hladne nadražaje.

Izvor: ordinacija Dr Ast

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -