fbpx
NaslovnaObavještenjaZašto plombe ispadaju?

Zašto plombe ispadaju?

- Advertisement -

Kakva god da je plomba (bijela ili crna, odnosno kompozitna ili amalgamska) može se desiti da ispadne. Čak iako se radi o novoj plombi. Plomba je sačinjena od materijala koji se, kao i svaki drugi, skuplja na hladnoći i širi na toploti.

Zubi i plomba su različitog materijala i stoga se u različitoj mjeri skupljaju i šire. Plomba možda da ispadne iz više razloga.

Foto: freepik.com

Ukoliko postoji karijes ispod stare plombe
Između plombe i zuba se može stvoriti mikropukotina u koju mogu da zapadnu bakterije i izazovu novi kvar. Kvar se može proširiti oko plombe, tada veza između zuba i plombe slabi i prilikom dovoljno jakog zagriza – plomba ispada.

Ukoliko je plomba suviše velika
U ovom slučaju, imamo malo sačuvanog zubnog tkiva za koji „lijepimo“ plombu. Neki nepšažljiv zagriz biće jači od sile koja vezuje plombu za zub i ona će ispasti.

Previsoka plomba
Dovoljno je da plomba bude samo malo, za debljinu papira previsoka u odnosu na zagrižaj da je pacijent sa solidnim zubima pregrize.

Foto: freepik.com

Vlažna sredina prilikom postavljanja plombe
Materijal od kojih se izrađuju plombe ne trpe vlagu, zato je neophodno obezbijediti suvo radno polje.

Bruksizam – škripanje zubima
Osobe koje škripe zubima, bilo kada su nervozne ili noću, nesvjesno, u većoj su opasnosti od ovakvog ishoda, čak i kada plomba nije prevelika.
Stomatologu je potrebno objasniti u kojoj situaciji je plomba ispala, da bi on procijenio šta može da uradi da do toga ne bi došlo.

Izvor: Instagram/teadent_studio

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -