fbpx
NaslovnaSavjetiZašto ne smijemo da ignorišemo naše oralno zdravlje?

Zašto ne smijemo da ignorišemo naše oralno zdravlje?

Zubi su bitni za naše zdravlje iz nekoliko razloga. Potrebni su nam da pravilno jedemo, što je neophodno za dobru probavu i apsorpciju hranljivih sastojaka.

Zubi nam nude sposobnost da komuniciramo i izgovaramo riječi, što je neophodno za našu socijalnu interakciju. Na kraju, zubi su važni za naš izgled i samopouzdanje, jer zdravi i bijeli zubi pokazatelj su dobrog zdravlja i higijene.

Foto: freepik.com
- Advertisement -

Zdravi zubi: ključ za opšte zdravlje i dobrobit
Da biste zaštitili svoje zube, najbolje je da se pridržavate redovne higijene usta, uključujući detaljno četkanje zuba, korišćenjem ispravne tehnike četkanja i zubnog konca. Četkicu treba da držite pod pravim uglom prema zubima, a kretanja treba da budu blaga i kružna. Treba posebno obratiti pažnju na četkanje rubova zuba, gdje se najčešće nalaze bakterije.

Preporučljivo je da četkate zube barem dva puta dnevno, ujutro i naveče, koristeći dobru kvalitetnu četkicu za zube i zubnu pastu sa fluoridom. Takođe je važno da redovno posjećujete stomatologa na preglede i čišćenja, kako biste se uvjerili da su vaši zubi zdravi i da se otklone bilo kakvi problemi u ranoj fazi. Ograničavanje unosa šećera i alkohola, takođe, može pomoći u očuvanju zdravlja zuba.

Foto: freepik.com

Kako loša zubna pasta utiče na zdravlje?
Loša pasta za zube može sadržavati hemikalije koje mogu oštetiti zube ili uzrokovati iritaciju desni. Takođe, neke paste za zube mogu sadržavati abrasive sastojke koji mogu ukloniti premalo plaka i bakterija iz usne šupljine, što može dovesti do razvoja karijesa i gingivitisa.

Naravno, bitna je i četkica koju koristite. Loša četkica za zube može biti neadekvatna za vaše potrebe i neće vam pružiti dovoljno čišćenja. To može dovesti do nakupljanja plaka i bakterija na zubima, što može rezultirati karijesom i upalom desni. Pored toga, loša četkica za zube može oštetiti zubnu gleđ i dovesti do senzibilnosti zuba.

Foto: freepik.com

Koliko je bitna posjeta stomatologu?
Posjeta stomatologu je važna zbog očuvanja zdravlja vaših zuba i usne šupljine. Redovni pregledi i čišćenja omogućavaju stomatologu da otkrije i riješi bilo kakve problem s vašim zubima u njihovim ranim fazama, što može spriječiti buduće teže i skuplje zdravstvene probleme. Stomatološki pregledi, takođe, mogu pomoći u otkrivanju simptoma drugih, više ozbiljnih zdravstvenih stanja, poput dijabetesa i bolesti srca.

Pravovremeno liječenje takvih stanja može spasiti život. Zaključno, posjeta stomatologu je važna za očuvanje vašeg oralnog zdravlja i prevenciju budućih zdravstvenih problema. Redovni pregledi i čišćenja su ključni za održavanje zdravih zuba i usne šupljine. Ako ste zbog nečeg propustili posjetu stomatologu, ne oklijevajte i zakažite termin što prije!

Izvor: Zubo

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -