NaslovnaSavjetiZašto ne bi trebali piti kafu prije odlaska kod zubara?

Zašto ne bi trebali piti kafu prije odlaska kod zubara?

- Advertisement -

Kafa je nešto najbolje što se desilo čovječanstvu. Buđenje i započinjanje novog dana u ovom džumbusu od svijeta, pada mnogo lakše uz savršen gutljaj turske kafe. Jake. Domaće. Ili fenomenalna kombinacija neskafe sa malo mlijeka, promiješan, a ne promućkan.

Ona nam daje instant energiju i spremnost za nove pobjede. Međutim, prevelika količina kafe (kofeina) ima svojih nedostataka. Kod osoba koje su sklone briganju, anksioznosti i panici, kofein samo pojačava tj. pogoršava postojeće emocije.

Foto: medicalnewstoday.com

Zato se pred odlazak kod zubara ne preporučuje kafa ili bilo koja druga namirnica koja sadrži kofein (koji se nalazi u kafi), jer on dovodi do lučenja hormona adrenalina. Adrenalin se luči kada se nalazimo u životnoj opasnost (npr. pred ispit ili odlazak kod zubara).

Kakav osjećaj imaš pred ispit ili odlazak kod zubara. Srce lupa brzo, dlanovi se znoje, nemir u grudima, mučnina u stomaku, tijelo drhti, nesanica… Kakav osjećaj imaš u tijelu kada popiješ kafu? Srce lupa brzo, dlanovi se znoje, nemir u grudima, mučnina u stomaku, tijelo drhti, nesanica…

Osobama koje osjećaju strah prilikom odlaska kod zubara NE PREPORUČUJE se ispijanje kafe zbog stimulativnog efekta kofeina koji imitira I pojačava simptome aksioznosti.

Foto: therestlesscmo.com

Činjenice o kafi:
*Dnevno se u svijetu popije 1,5 milijardi šoljica kafe
*200 ml espresso kafe sadrži 266 mg kofeina
*200 ml domaće kafe sadrži 128 mg kofeina
*Preporučena doza kofeina za trudnice je 200 mg kofeina
*1g kofeina, može dovesti do epileptičnog napada i kome
*Trovanje kofeinom može da nastade kada se unese količina veća od 350-400 mg

Izvor: Instagram/dr_zubica

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -