fbpx
NaslovnaSavjetiZašto morate da posjetite svog stomatologa tokom trudnoće

Zašto morate da posjetite svog stomatologa tokom trudnoće

- Advertisement -

Trudnoća je period kada treba obratiti posebnu pažnju na higijenu i zdravlje zuba i desni. Do problema dolazi zbog nedovoljne ili loše oralne higijene, kao i hormonskog disbalansa. U trudnoći se mijenja nivo hormona, zbog čega zubi i desni mogu postati osjetljiviji na bakterije, čime se povećava mogućnost nastanka zubnih infekcija. Zbog promjene hormona kod trudnica može doći do oticanja desni i krvarenja prilikom pranja zuba usljed veće osjetljivosti.

Gravidni gingivitis – upala desni
Gingivitis je problem koji se javlja kod velikog broja trudnica, najčešće u drugom tromjesečju. Nakon obroka, dijelovi hrane se zadržavaju između zuba i desni, i privlače bakterije koje izazivaju upalu usljed koje dolazi do pojave crvenila, oticanja desni i krvarenja. Jedan od uzroka gingivitisa može biti i hormonski disbalans. Zbog poremećenog nivoa hormona zubi u trudnoći mogu biti osjetljiviji na bakterije i podložniji njihovom uticaju. Rješenje za ovaj problem je redovna i pravilna oralna higijena – pranje zuba i upotreba zubnog konca.
Parodontopatija
Do parodontopatije dolazi ukoliko se gingivitis ne liječi. U pitanju je veoma ozbiljna bolest koja uništava kosti i tkivo oko zuba i može dovesti do ispadanja zuba i ozbiljnih infekcija koje se mogu proširiti i na ostatak organizma. Usljed parodontopatije može doći i do prijevremenog porođaja ili rođenja bebe male težine.

Karijes
Najčešći razlog zubobolje u trudnoći je karijes, a jedan od najčešćih uzroka karijesa jeste šećer. Kako se u trudnoći povećava potreba za grickanjem, a naročito za slatkišima, potrebno je obratiti pažnju na oralnu higijenu – redovno pranje zuba će u velikoj mjeri spriječiti pojavu karijesa, a preporučuje se da poslije svakog konzumiranja hrane isperete zube vodom. Pojave poput jutarnjih mučnina i gađenja prilikom pranja zuba mogu takođe uticati na stanje Vaših zuba i usne duplje:
*Jutarnje mučnine: Ukoliko na početku trudnoće imate mučnine praćene povraćanjem, a kako se u stomaku nalaze kiseline koje mogu oštetiti gleđ zuba, savjet stomatologa je da ne perete zube odmah nakon povraćanja da ne biste doprinijeli većem oštećenju zubne gleđi. Umjesto toga, dobro isperite usta vodom i/ili sredstvom za ispiranje usta. Zube pastom i četkicom operite tek nakon sat vremena.
*Gađenje: Tokom trudnoće, a najčešće u prvom tromjesečju možete osjetiti gađenje i mučninu prilikom pranja zuba. U tom slučaju, potrebno je da koristite manju četkicu za zube ili sredstvo za ispiranje zuba. Neko vrijeme možete i da perete zube samo četkicom, bez paste, ali ne dugo, jer pranje zuba bez paste smanjuje higijenu zuba.

Kada posjetiti stomatologa?
Ako idete na redovne kontrole (svakih šest mjeseci) stomatologa morate posjetiti makar jednom tokom trudnoće, ali se preporučuju makar dva stomatološka pregleda u ovom periodu. Neophodno je da svako krvarenje, oticanje desni, bol ili bilo kakav neprijatan osjećaj odmah prijavite i da prilikom pregleda naglasite da ste trudni.
Da li je anestezija štetna u trudnoći?
Lokalna anestezija koja se koristi prilikom stomatoloških intervencija apsolutno nije štetna za trudnicu ili bebu. Ukoliko je neophodno popravljanje ili vađenje zuba to se može učiniti uz korišćenje anestezije bez ikakvih kontraindikacija.
Da li je snimanje zuba štetno u trudnoći?
Iako se za rendgensko snimanje u stomatološke svrhe koriste minimalne doze zračenja, preporučljivo je izbjegavanje izlaganju rendgenskim zracima tokom trudnoće, posebno u prvih 12 nedelja. U slučaju da je snimanje nužno, može se obaviti ali uz primjenu svih zaštitnih mjera. Ako je moguće, najbolje je da zube snimite digitalnim rendgenskim tehnikama (radioviziografija), jer su tu zračenja manja nego kod klasičnih rendgenskih uređaja. Kao i za ostale intervencije, najidealnije vrijeme za ovu proceduru jeste drugo tromjesečje, ali ako je riječ o urgentnom stanju čije saniranje i dijagnoza mogu spriječiti veće komplikacije, može se raditi i u drugom vremenskom periodu.

Najbolji način da se izbjegnu problemi sa zubima u trudnoći je redovno održavanje higijene kako prije trudnoće, tako i u toku trudnoće. Ukoliko planirate trudnoću, savjet je da u vaše planove uključite i posjetu stomatologu, kao biste na vrijeme uklonili postojeće probleme i dobili savjete. Tokom trudnoće održavajte higijenu zuba i usne duplje, idite na redovne kontrole – makar dva puta i obavezno se javite stomatologu ukoliko osjetite bilo kakav problem. Vodite računa o ishrani, izbjegavajte slatkiše, unosite dosta kalcijuma i vitamina D, koristite mekšu četkicu da biste smanjili iritaciju desni i redovno mijenjajte četkicu da biste izbjegli skupljanje bakterija. Pravilna njega i blagovremeno reagovanje mogu otkloniti mnoge neželjene posljedice. (najboljamamanasvetu.com)

1 KOMENTAR

Comments are closed.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -