NaslovnaObavještenjaZašto je zubna tehnika bitan dio stomatologije

Zašto je zubna tehnika bitan dio stomatologije

- Advertisement -

Zubna tehnika je sastavni i neodvojivi dio stomatologije, odnosno stomatološke protetike. Problemi koji nastaju gubitkom pojedinih ili svih zuba u vilicama izazivaju mnogobrojne probleme – ne samo u ustima nego i u cijelom organizmu. Loše sažvakana hrana stvara probleme u sistemu za varenje, a kvarni zubi za posljedicu imaju negativne promjene na kostima.

Zubna protetika rješava ove probleme. Zubni implant je protetski dodatak koji se postavlja da bi nadoknadio nedostatak jednog zuba. Most je protetski dodatak koji služi da nadomesti nedostatak dva ili više zuba. Krunice mogu biti metalokeramičke krunice, bezmetalne porculanske krunice, kao što su emax krunice i cirkon krunice. Zubne proteze su vještački zubi koji se mogu ukloniti, mogu biti totalne proteze i parcijalne proteze. Totalna proteza predstavlja protetsku nadoknadu koja ima za cilj da nadomjesti gubitak svih izgubljenih zuba u ustima, dok parcijalna proteza koristi ljudima kod kojih su preostali neki zubi.

Zubni tehničar svojim znanjem, talentom i umjećem daje definitivan izgled pacijenta. Sve to se radi u tijesnoj saradnji sa doktorom – stomatologom, što predstavlja jedini pravi i ispravan način zbrinjavanja pacijenta u potpunosti. U zavisnosti od stanja u ustima pacijenta, tarapeut bira najpovoljnije mogućnosti za izradu određene vrste protetskog rada.

Drugim riječima, pacijent može da odabere, od nekoliko ponuđenih mogućnosti, onaj rad koji je za njega najprihvatljiviji. Svaka odluka nosi određene prednosti i nedostatke, a to je isključivo vezano za cijenu protetskog rada koju pacijent može da prihvati. Treba imati na umu da loš rad može da izazove mnogo veće izdatke. Izreka kaže „loš rad je najskuplji“, pa je stoga jako bitno odabrati stručnog zubnog tehničara.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -