NaslovnaSavjetiZašto je zubna njega ključna za djecu

Zašto je zubna njega ključna za djecu

- Advertisement -

Djeca su nemirna i roditeljima je potrebno da vode računa o njihovom blagostanju, uključujući zubnu higijenu. Veliki komadi čokolade i bombona, zaslađenih pića…, nisu toliko dobri za oralno zdravlje. Prema studiji, oko 20% djece uzrasta između pet i 11 godina ima bar jedno neliječeno zubno propadanje. Bitno je voditi računa o njihovom oralnom zdravlju, prije nego što postane prijetnja. Zar ne želite da vaše dijete ima lijep, vedar osmijeh? Potrebno je samo malo truda da biste im pružili odličnu oralnu zdravstvenu zaštitu. Međutim, većina djece okleva da posjeti stomatologe. Vaša je odgovornost da ih osvijestite o potrebi održavanja pravilne oralne higijene. U ovom članku ćemo raspravljati o potrebi stomatološke njege, posebno među djecom.

Sedam razloga zašto je zubna njega važna?
Držite karijes što dalje
Zubni karijes nastaju usljed dejstva bakterija koje djeluju na ostatak hrane u ustima. Oni oslobađaju hemikalije koje formiraju plak, što dodatno izaziva otvor na zubu. Propadanje zuba uz njega prati i nekoliko drugih zdravstvenih problema, uključujući bol u zubu i desni, natečene desni, infekcije… Ako se ne liječe na vrijeme, mogu se proširiti sa jednog na drugi zub i mogu čak dovesti do problema sa ishranom, govorom, igranjem… Neka djeca imaju neprospavane noći zbog bolova koji izaziva karijes. Ako želite da spriječite da vaše dijete ima ovakve probleme, morate voditi računa o njihovoj oralnoj higijeni.
Zbogom problemi sa desnima
Kada desni postanu natečene, crvene ili upaljene, blaži oblik problema sa zubima (gingivitis) počinje da se stvara u usta. Možete dobro da zamislite kako drastično može uticati na malu djecu. Oni uglavnom vode do nekih ozbiljnih infekcija desni, dejstvom plaka. Oni, takođe, mogu napasti potpornu caklinu zuba, u najgorem slučaju. Ostali istaknuti simptomi su lako krvarenje desni dok četkate, upala desni… tada ćete se pitati šta ste čekali?

Loš zadah
Glavni razlog lošeg zadaha, takođe poznat i kao halitoza, je loše zubno zdravlje. Loš zadah ne bi trebao sprječavati vašu djecu u interakciji sa vršnjacima. Trebalo bi uspostaviti redovan raspored oralne njege koji će promovisati bolje zdravlje desni i zuba. Ovo bi, takođe, uticalo da se riješe problema sa lošim zadahom.
Sveukupno zdravo tijelo
Da li ste znali da zdravlje zuba, desni i usta utiče na cjelokupno zdravlje vašeg tijela? Zubne bolesti, posebno bolesti desni, mogu da dovedu do ozbiljnih opasnosti po zdravlje, poput moždanog udara, dijabetesa, srčanih bolesti… Iako su simptomi kod djece blagi, ko bi volio da preuzme tako veliki rizik?
Rano otkrivanje oralnih problema
Vaš stomatolog može dijagnosticirati vaše stomatološke probleme da bi se spriječila dalja oštećenja. On vam može reći nekoliko načina kako da riješite probleme zdravom zubnom rutinom. Ako se problemi otkriju rano, mogu se liječiti na vrijeme.

Efikasno zdravlje nadolazećih sekundarnih zuba
Neki misle da će dječiji primarni zubi jednog dana otpasti. Dakle, ne obraćaju mnogo pažnje na to misleći da su privremene. Međutim, primarni zubi će utvrditi koliko dobro rastu sekundarni zubi vašeg deteta. Dakle, dugoročno je ulaganje kada je u pitanju briga o oralnom zdravlju vašeg deteta, a to može dovesti do ozbiljnih problema u budućnosti.
Vedar osmijeh
Da li žuti zubi čine vašu djecu malo manje samouvjerenim kada je osmijeh u pitanju? Da li je vaše novorođenče izgubilo osmijeh neprekidnim oralnim bolovima? Pa, u bilo kojoj od tih okolnosti moraćete pažljivije provjeriti njihovu oralnu higijenu.
Koraci za brigu o oralnoj higijeni vašeg djeteta
*Zakažite posjetu stomatologu – ako svog stomatologa još niste vidjeli tokom posljednjih šest meseci, sada je krajnje vrijeme. Takođe, preporučuje se da bebu odvedete stomatologu čim napuni godinu dana.
*Spriječite propadanje zuba kod bebe – djeca često spavaju sa bočicama, što bakterije održava živim. Važno je ne dozvoliti im da spavaju sa bocama u ustima. Jedite zdravo, izbjegavajte puno šećerne hrane. Bez sumnje hrana koju jedete određuje vaše oralno zdravlje. Djecu treba držati podalje od namirnica sa slatkom hranom poput sladoleda, čokolade, peciva, aromatiziranih pića… Čak i brza hrana, takođe, može biti štetna za njihovu oralnu higijenu.
*Četkanje dva puta dnevno je bitno – Podučavanje zdravim navikama od samog početka biće korisno za dugoročne rezultate. Četkanjem se uklanjaju ostaci hrane iz usta, a takođe se pomaže u čišćenju plaka.
*Podstaknite čišćenje i antiseptičko ispiranje usta: Samo četkanje ponekad ne može ukloniti čestice hrane između zuba. Čišćenje zubnim koncem vam može pomoći da ih se riješite. Uvijek je dobro postaviti naviku da bar jednom dnevno to radite. Možete im dozvoliti i da koriste antiseptički sredstvo za ispiranje usta kako bi suzbili bakterije, infekcije i loš zadah.

Zaključak
Održavanje dobre higijene zuba ključ je boljeg zdravlja. Ako želite da vaši mališani budu bez zubnih problema i da imaju vječan osmijeh, morate znati ispravne načine da ih učinite dobro informisanima. Ako mislite da se previše plaše ili su nervozni u vezi posjete stomatologu, možete da se posavjetujete sa stomatologom. Danas se tehnologija poprilično razvijala i postoje različiti načini na koje se stomatološki problemi mogu rješavati bez puno boli. Zaštita primarnih zuba vašeg djeteta dovodi do snažnog temelja za razvoj njihovih sekundarnih zuba. Štaviše, drži ih dalje od problema poput zubobolje, karijesa, problema sa desnima, gingivitisa i mnogih drugih. Dajte svojoj djeci samopouzdanje da se široko osmjehuju, uz najbolju oralnu zdravstvenu zaštitu.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -