NaslovnaSavjetiZašto je važno zalivanje fisura kod djece?

Zašto je važno zalivanje fisura kod djece?

- Advertisement -

Zalivanje fisura predstavlja odličnu preventivnu metodu, uz pomoć koje se mogućnost nastanka karijesa na zubima kod djece značajno smanjuje.

Ova metoda se primjenjuje kod djece od šeste godine, odnosno od momenta kada im izrastu prve stalne šestice.

Šta su fisure i zašto su važne?
Fisure predstavljaju udubljenja odnosno reljef zuba. Svi zubi imaju svoj određeni reljef koji nam omogućava da grizemo i meljemo hranu. Sa druge strane, ova udubljenja predstavljaju mjesta na kojima se bakterije lako zadržavaju, pa je samim tim mogućnost nastanka karijesa na tim mjestima veća.

Šta znači zalivanje fisura?
Zaliti fisure znači premazati stalne zube koji su tek izrasli određenim materijalom. Na taj način se zub koji je tek iznikao štiti od zadržavanja bakterija u njegovim fisurama, a samim tim i od nastanka karijesa.

Zalivanje fisura je potrebno uraditi oko šeste godine, kada počne nicanje stalnih šestica i može se raditi za sve ostale zube u bočnoj regiji vilice (četvorke, petice i sedmice). Važno je uraditi zalivanje fisura odmah nakon potpunog nicanja zuba.

Foto: freepik.com

Kako izgleda procedura zalivanja fisura?
Procedura zalivanja fisura je potpuno bezbolna, ne zahtijeva brušenje zuba i traje oko 10 minuta. Najprije je potrebno ispolirati zub četkicom i pastom za poliranje, kako bi zub bio potpuno čist.

Potom se zub nagriza kiselinom (isto kao kod stavljanja obične plombe). Nakon toga se na zub namaže zalivač i prosvijetli se lampom. U toku godina moguće je da se zalivač vremenom malo istroši, ali ga je vrlo lako moguće obnoviti. Ono što je vrlo važno da se naglasi je da zalivanje fisura nije potpuna zaštita od nastanka karijesa.

Zubi i dalje mogu da počnu da se kvare na mjestima koja se nalaze između dva susjedna zuba. Zbog toga je veoma važno naučiti dijete dobrim navikama pranja zuba od najranijih dana. Ukoliko niste sigurni da li je vrijeme da se vašem djetetu zaliju fisure, jednostavnim pregledom stomatolog će utvrditi kada je to potrebno učiniti.

Izvor: ordinacija Dr Bede

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -