fbpx
NaslovnaSavjetiZašto je važno pečaćenje fisura kod djece?

Zašto je važno pečaćenje fisura kod djece?

- Advertisement -

Pečaćenje fisura jedan je od najčešćih postupaka u dječijoj dentalnoj medicini. Žvačne površine kod djece sadrže puno pukotina i utora koji pomažu u mljevenju hrane.

Iako to čine vrlo učinkovito, ove pukotine mogu biti prilično duboke i često će zarobiti bakterije i hranu, uveliko povećavajući rizik od karijesa. Pečaćenje fisura je način zaštite žvakaćih površina djetetovih zuba.

Foto: lesueurfamilydental.com

Tankim slojem kompozita zatvaramo pukotine i sprječavamo bakterije da dublje prodru u zub te izazovu njegovo propadanje. Postavljeni zaštitni sloj je praktički nevidljiv i ne ometa djetetov zagriz.

Ovo je vrlo isplativ i jednostavan način zaštite dječijih zuba, posebno jer je postupak brz i neinvazivan.

Da li je pečaćenje fisura uobičajeni stomatološki postupak?
Riječ je o uobičajenom postupku u stomatologiji. Ovaj preventivni stomatološki tretman postoji još od 1970-ih.

Preporučuje se u dječijoj stomatologiji ako je dijete izloženo visokom riziku razvoja karijesa.

Foto: thedawn-news.org

Djeca često ne dopuštaju roditeljima ili zubarima da dobro pogledaju njihova usta, pa je ovaj postupak izuzetno bitan u održavanju oralnog zdravlja vašeg djeteta.

Prednosti pečaćenja fisura su: značajno smanjen rizik od propadanja zuba i buduće potrebe za ispunama, sprječavanje da hrana i plak ostanu zarobljeni u zubima, glatka površina koja se lakše čisti.

Na kojim zubima se radi pečaćenje fisura?
Najčešće se radi na kutnjacima, ali mogu se postaviti na bilo koji zub koji ima jamu ili pukotinu.

Bočni sjekutići često imaju duboki utor koji, ako nije zapečaćen, može brzo propadati. To je jedan od najčešćih razloga za liječenje korijenskih kanala kod male djece.

Pečaćenje fisura preporučuje se čim niknu trajni pretkutnjaci i kutnjaci, tj. između pet i 10 godine starosti. Ali, svako dijete neće nužno trebati postupak.

Foto: europe.stripes.com

To procjenjujemo na temelju njihove starosti, kada je vjerovatno da će zub ispadati, istorije propadanja i drugih zdravstvenih i stomatoloških faktora.

Kako se obavlja pečaćenje fisura i koliko je postupak dugovječan?
Ako je dijete sposobno da podnese ovaj tretman odjednom, preporučićemo da se obavi u jednom terminu.

Ako dijete teško sjedi mirno ili je vrlo mlado, napravićemo pečaćenje fisura zub po zub, počevši najprije sa zubima visokog rizika. Pečati na fisurama bi trebalo da traju najmanje nekoliko godina, ali to zavisi o kvalitetu i načinu postavljanja.

Ako je pečaćenje fisura loše izvedeno ili ako rtg snimak otkrije propadanje ispod nje, moraće se ukloniti pečat.

Foto: thedentistsatcreekside.com

Da li pečaćenje fisura boli?
Pečaćenje fisura je bezbolno i neinvazivno. Nema igala, ali postoji priprema s bušilicom i biće potreban usis i pritisak prsta.

Prvo očistimo zub i uklonimo sve mrlje prije nego što ga zapečatimo. Vaše dijete može osjetiti određeni nivo nelagode, ali ne boli.

Kako bi osigurao pravilno pečaćenje, stomatolog će prvo potpuno osušiti dio zuba, tako da se može nanijeti tanki kompozit, a zatim očvrsnuti posebnom UV lampom, čime zubi budu zaštićeni.

Izvor: ordinacija Videntis

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -