fbpx
NaslovnaSavjetiZašto je važno ispraviti krive zube?

Zašto je važno ispraviti krive zube?

Iako je estetika prvi razlog zbog kojeg se pacijenti odlučuju da isprave krive zube, postoji niz drugih razloga koji su takođe veoma važni. Ovi razlozi se odnose na zdravlje zuba i desni.

Ukoliko vam izgled vaših krivih zuba ne smeta, razmotrite ispravljanje zuba kao vrstu prevencije za razvoj oboljenja zuba i desni kasnije u životu. Kada zubi ne stoje pravilno u vilici, odnosno kada se zubi međusobno preklapaju, postoji velika vјerovatnoća da će se ti zubi jednog dana pokvariti.

Foto: freepik.com
- Advertisement -

Ovo se dešava zbog toga što se na mestima na kojima se zubi preklapaju zadržava hrana, koju je jako teško očistiti. Ovi prostori su toliko uski da ih ponekad ni koncem zu zube nije moguće očistiti. Ali zato ta mјesta predstavljaju idealne uslove za bakterije koji izazivaju karijes. Ispravljanjem zuba uspostavlja se mnogo bolja higijena i samim tim se prevenira nastanak karijesa.

Osim nastanka karijesa, otežana higijena i zadržavanje hrane između krivih zuba izazivaju i probleme sa desnima. Naslage na zubima se pretvaraju u kamenac, koji predstavlja osnovni uzročnik nastanka zapaljenja desni. U toku života, ova vrsta zapaljenja vrlo brzo prerasta u paradentozu i dolazi do povlačenja desni.

Krajnji stadijum paradentoze je ispadanje zuba. Kada se u toku rasta dјeteta zubi i vilice ne razvijaju pravilno, vrlo često dolazi i do poremećaju u disanju. Uske vilice i zbijeni zubi dovode do nepravilnog odnosa svih struktura u usnoj duplji, ali i u nosu. Pacijenti sa ovakvom vrstom problema najčešće dišu samo na usta.

Disanje na usta dodatno podstiče dalji nepravilan rast vilica djeteta, te je u ovakvim situacijama potrebno što prije detektovati problem i uz pomoć stomatologa usmeriti disanje djeteta na nos. Ukoliko se ova navika ne ispravi, disanje na usta se zadržava tokom cijelog života, dovodi do suvih usta, zapaljenja desni, hrkanja i sleep apne-e.

Osim toga, disanje na usta utiče i na opšte zdravlje, nedovoljan dotok kiseonika do svih ćelija u tijelu i problema sa srcem. Nepravilan zagriz može negativno da utiče na vilični zglob. Otvoren zagriz je vrsta nepravilnog zagriza kada se kontakt ostvaruje samo na zadnje zube. Ovo dovodi da prevelikog opterećenja tih zuba i do prenošenja bola i pritiska na vilični zglob. Ispravljanjem zuba se postiže ravnomjeran zagriz na sve zube i samim tim rasterećenje viličnog zgloba.

Na koji način je moguće ispraviti zube?
Spacijalista za ispravljanje zuba – ortodont će uz pomoć pregleda, analize RTG snimka i analize modela vaših zuba predložiti najbolji način za ispravljanje zuba u vašem slučaju. Postoji nekoliko različitih metoda. Najčešće su to fiksne proteze, folije za ispravljanje zuba ili mobilne proteze. Ono što pacijente najčešće zanima jeste koliko dugo će morati da nose protezu da bi se njihovi zubi ispravili.

Ovaj podatak na žalost nije moguće uvijek predvideti, jer je svaki čovjek organizam za sebe i ne reaguju svi zubi isto na pomjeranje. U svakom slučaju, koliko god terapija trajala, posmatrajte to kao jednu vrstu ulaganja vremena i truda zarad očuvanja vaših prirodnih zuba do kraja života.

Izvor: ordinacija dr Bede

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -