fbpx
NaslovnaSavjetiZašto je važno isprati zube nakon kupanja u bazenu i zašto zubi...

Zašto je važno isprati zube nakon kupanja u bazenu i zašto zubi ne vole koštice voća?

- Advertisement -

Puno pažnje pridaje se zaštiti kože u ljetnim mjesecima, vježbanju i zdravoj ishrani kako bi izgledali što ljepše na plaži, ali što je s našim zubima?

Ovih pet zlatnih savjeta će vam pomoći da problemi sa zubima ne pokvare vaš odmor.

*Redovna kontrola i čišćenje kamenca prije odmora
Zubobolja za vrijeme godišnjeg odmora jedna je od neugodnijih smetnji koja se može pretvoriti u vrlo neugodan problem.

Foto: andytangdds.com

Ako tome dodamo činjenicu da je često vrlo teško doći do stomatologa van mjesta gdje stanujemo, komplikacija postaje veća.

Najjednostavniji način da se spriječi ova situaciju je da obavite preventivnu redovitu kontrolu prije godišnjeg odmora, kako bi mogli riješiti sve potencijalne probleme prije nego što uzrokuju bolna stanja.

*Vole li zubi bazene?
Ukoliko vaši ljetni planovi uključuju provođenje mnogo vremena u bazenu, zapamtite da je važno da isperete zube nakon kupanja u bazenu s hloriranom vodom.

Foto: yubacitydentistry.com

Neki bazeni imaju ekstra visok nivo hlora, koji može oslabiti vaše zube. Redovno perite zube i koristite vodice za ispiranje.

*Hidratacija za zdrave i lijepe zube
Slina ima važnu ulogu u čišćenju zuba i jezika. Kada smo dehidrirani, a ljeti je to češće nego zimi, lučenje sline se smanjuje pa se hrana i plak lakše zadržavaju na zubima.

Zadržavanje plaka može ubrzati nastanak karijesa i gingivitisa i pojavu neugodnog zadaha. Pijte barem dva litre vode na dan, a ukoliko boravite na suncu ili pijete kafu ili alkohol, povećajte unos vode.

*Na aktivnom odmoru, štitnik zube čuva
Ljeto je vrijeme za sportove na otvorenom, a zube, obraze, desni i usne možete zaštititi štitnikom za zube. Ukoliko planirate vrlo aktivan odmor, razmislite o nabavi štitnika kako bi spriječili da trenutak nepažnje uzrokuje neugodne povrede.

Foto: salvaggiodentistry.ca

Profesionalni štitnici izrađuju se kod stomatologa, međutim postoji niz opcija koje se mogu nabaviti i u prodavnicama sportske opreme.

*Otvarač je jedno, a zubi su drugo
Vjerujemo da ovo ne treba posebno da naglašavamo. Međutim, povrede zuba usljed otvaranja boca vrlo su česte.

Osim otvaranja boca, zubi se često polome na koštice voća pa podsjećamo na oprez i pri uživanju u breskvama i nektarinama i preporučamo da izbjegavate grickanje leda iz istog razloga.

Izvor: Večernji

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -