NaslovnaSavjetiZašto je važna briga o zubima

Zašto je važna briga o zubima

- Advertisement -
Autor: mr.sc. Nataša Radica, DMD, spec.ortodont

Odlazak kod stomatologa većini pacijenata izaziva stres i nelagodu pa se nerijetko može čuti komentar poput: “Najradije bih izvadio sve zube i stavio implantate/protezu pa da s njima više nemam problema”.

Ali, bez obzira na neugodu koju izaziva i sama pomisao na stomatološku stolicu, zubi su nam itekako potrebni, a evo i zašto:

  • Usna šupljina početak je sistema za varenje, a uloga zuba je kidanje, mljevenje i usitnjavanje hrane koju enzimi iz pljuvačke počinju da razgrađuju – dakle, bez zuba se ne možete normalno hraniti, otežana je razgradnja hrane, a samim tim mogu nastati i problemi u ostatku probavnoga trakta.
  • Zubi služe i za govor – vjerojatno ste svi kod djece kad im ispadaju mliječni zubi, odnosno pri izmjeni zuba primijetili otežano izgovaranje glasova š, s, ž. To se, takođe, uočava i kod pacijenata s otvorenim zagrizom – odnosno onih kod kojih između gornjih i donjih prednjih zuba postoji „rupa“.
  • Zubi su prvo što neko primijeti na vama – loše postavljeni, nepravilni zubi, pokvareni zubi ili njihov nedostatak stvaraju o vama loš utisak. Primijetili ste da na većini karikatura smiješne i ne pretjerano pametne osobe gotovo uvijek imaju prednje zube izbačene naprijed.

Zbog lijepog osmijeha, pravilnih i zdravih zuba ostavljate pozitivan dojam kod drugih ljudi. S druge strane, nepravilno položeni zubi, njihov nedostatak te pokvareni zubi u startu ostavljaju loš utisak na druge.

Bez obzira na to u kojem se dijelu svijeta nalazili, kulturi u kojoj ste odrasli, reakcija okoline na loš položaj zuba, njihov nedostatak i pokvarene zube uvijek je ista. Nema sumnje da položaj zuba i osmijeh mogu znatno uticati, čak i odrediti vaše socijalne kontakte te tako uveliko utjecati na kvalitet vašega života.

Budimo iskreni, zbog čega vas većina odlazi stomatologu

  • Bol – zuba ili okolnih struktura (uho, zglob, glava) zbog oštećenja zuba ili lošega zagriza;
  • Estetika – jednostavno želite izgledati ljepše.

Prednost posla stomatologa je u tome da samo zdravi i dobro posloženi zubi izgledaju lijepo. Dakle, kada vam izliječimo zube, nadoknadimo izgubljene, napravimo nove ispune i posložimo ih prema pravilima struke, oni su tada i lijepi.

Naš primarni zadatak je izliječenje – estetika dolazi sama od sebe

To su potvrdili i rezultati mog magistarskog rada “Procjena potrebe za ortodontskom terapijom pomoću IOTN-a”, za potrebe kojeg sam pregledala skupinu mladih iz jedne splitske srednje škole. Na osnovu postojanja anomalija (položaja zuba) i njihova estetskog izgleda određivala sam im potrebu za ortodontskom terapijom, ali i oni sami, takođe, su određivali potrebu za ortodontskom terapijom na osnovu izgleda svojih zuba te odgovorili na određena pitanja.

Rezultati su pokazali da 92,4 odsto ispitanih splitskih srednjoškolaca smatra da su dobro posloženi zubi važni za izgled lica. Takođe, i djeca koja nemaju ortodontsku anomaliju i ja ocijenili smo njihove zube lijepima.

Nadalje, sva djeca za koju sam ustanovila da trebaju ortodontsku terapiju jer im zubi ne izgledaju lijepo (loša estetika) već su bila na ortodontskom pregledu – svjesni su nedostataka.

Većina djece smatra da im ortodontska terapija treba zbog ružnoga položaja zuba.

Takođe, dobila sam i odgovore na pitanja što bi mijenjali na svojim zubima – boju ili položaj.

Istraživanje je pokazalo i jednu zanimljivu činjenicu – većina djece koja su odgovorila da im je svejedno kako su im zubi posloženi, dakle „nije ih briga“, ipak je željela da su im zubi bolje posloženi – no, nisu htjeli javno priznati da im ipak smetaju loše posloženi zubi.

Izvor: stomatolog-radica.com

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -