NaslovnaSavjetiZašto je prevencija najvažnija za zdravlje zuba i desni?

Zašto je prevencija najvažnija za zdravlje zuba i desni?

- Advertisement -

Kao stomatolog, uvijek ističem važnost prevencije u oralnom zdravlju, jer često imam priliku da vidima da ljudi uzimaju svoje zdravlje zdravo za gotovo.

Ne posvećuju mu dovoljno pažnje i ne kontrolišu ga jer nisu svjesni da narušeno oralno zdravlje znači smanjen kvalitet života. Većina posjećuje stomatologa kada je već kasno da se spasi jedan, više ili svi zubi.

Sve se to moglo izbjeći da se preventivno djelovalo. Kako? Upravo se time bavim u današnjem blogu. Prevenirajmo zajedno bolesti zuba i desni!

Preventivni pristup oralnom zdravlju
Oralno zdravlje mnogo je više od zdravih i lijepih zuba te čvrstih desni jer zdravlje cijelog organizma često zavisi upravo o njemu. Zato ja toliko ističem važnost prevencije u oralnom zdravlju. Znate li da je neadekvatna oralna higijena najveći faktor rizika u nastanku karijesa?

Važnost prevencije u oralnom zdravlju – tri najvažnija faktora
*Oralna higijena – redovno i pravilno četkanje zuba četkicom i pastom, korišćenje zubnog konca, interdentalnih četkica, tuša, tekućine za ispiranje usta
*Zdrava prehrana – voće i povrće, voda; izbjegavanje slatkiša, grickalica, industrijski zašećerene hrane, sokova i gaziranih pića
*Preventivni pregled – redovno posjećivanje svog stomatologa radi kontrole i skidanja zubnog kamenca

Foto: freepik.com

Prevencija kroz istoriju
U SAD-u su započeli prvi preventivni dentalni programi. U počecima se pokušalo da se javnost informiše o zdravoj prehrani, a slogan je bio – „Čisti zub se nikada ne kvari“. Taj slogan jednako kvalitetnu poruku prenosi i danas.

Kasnije se identifikovao problem umnjaka kao mjesta fokalne infekcije te se preporučivalo vađenje zuba. Pravi pomak dogodio se 40-ih godina 20. vijeka kada je tokom istraživanja uočena važnost uloge fluorida u oralnom zdravlju. Počeli su da se proizvode otopine s visokom koncentracijom fluorida i dodavati fluorid pitkoj vodi.

Desetak godina kasnije došlo je do razvoja biohemijskog pristupa prevenciji. Lansiraju se na tržište paste za zube s fluorom za masovnu potrošnju. Uslijedio je period fluoridnih tekućina za ispiranje usta te pečaćenje fisura.

Nexö-metoda, jedna od poznatijih preventivnih metoda u oralnom zdravlju, dobila je ime po danskom gradu Nexö, u kojem se provodi još od 1987. godine.

Metoda podrazumijeva:
*obrazovanje roditelja, djece i adolescenata o etiologiji karijesa
*intenzivni trening lične prevencije nakupljanja plaka
*ranu profesionalnu neoperativnu prevenciju

*skidanje plaka
*topikalnu primjenu fluora
*pečaćenje kutnjaka
*identifikovanje rizičnih, socijalnih i bihevioralnih faktora koji su povezani s oralnim zdravljem.

Kako su se te preventivne mjere odrazile na oralno zdravlje djece, dovoljno govori činjenica da se KEP indeks 2.1 od 1985. do 2014. godine drastično smanjio. Novi indeks je 0.4. Strogo sprovođenje Nexö-metode očito je dalo rezultate pa je postala popularna i u drugim zemljama. Kako biste razumjeli o čemu pišem, u nastavku objašnjavam što je KEP-indeks.

KEP-indeks
KEP-indeks je zbir karioznih, izvađenih i plombiranih zuba. Uzima se kao pokazatelj oralnog zdravlja neke nacije. U većini zemalja Europske unije iznosi 0,5-1,5.

Šta spada u prevenciju karijesa kod djece?
*apliciranje fluoridnih gelova
*edukacija roditelja i djece o pravilnom održavanju oralne higijene i pravilnoj prehrani
*pranje zuba uz nadzor roditelja
*pečaćenje fisura
*preventivni pregledi.

Budući da djeca, što zbog nespretnosti, što iz neznanja, ne peru kvalitetno svoje zube, jako je važno da ih roditelji nadziru tokom pranja te ih dovode na redovne kontrolne preglede. Cilj preventivnih pregleda rano je otkrivanje karijesa. U Hrvatskoj se od 2017. godine sprovodi nacionalni program Zubni pasoš kojemu su ciljevi:
*poboljšanje oralnog zdravlja i higijenskih navika djece školske i predškolske dobi
*rano otkrivanje i prevencija karijesa tokom obaveznog preventivnog pregleda za upis u dječji vrtić te prvi razred osnovne škole.

Prva sistemska kontrola i sanacija karijesa započela je u Zagrebu 1950. godine, a prve preventivne mjere bile su: tablete fluora, lokalna fluoridacija zuba, tuširanje i četkanje zuba. U periodu 1968.-1973. godine, zahvaljujući samo primjeni fluora, zahvaćenost karijesa smanjena je s 5 na 4.3 zuba po djetetu.

Nažalost, dobar trend kasnije se zaustavio i danas smo na začelju liste u Evropskoj uniji kada je oralno zdravlje u pitanju. Jedan od razloga je ukidanje specijalističkih stomatoloških ordinacija za predškolsku i školsku djecu, nebriga roditelja te nedovoljan broj edukativnih programa o važnosti prevencije u oralnom zdravlju.

Tako je danas karijes u Hrvatskoj veliki javnozdravstveni problem. Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Nacionalno povjerenstvo za dentalnu medicinu Ministarstva zdravlja, u saradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje, i u ovoj školskoj godini sprovode edukacije o oralnom zdravlju u odgojno-obrazovnom sistemu.

Budući da je posljednjih decenija briga o oralnom zdravlju djece uglavnom prepuštena u ruke roditelja, apelujem na njih da odaberu stomatologa koji ima razumijevanja za dječje strahove te mnogo strpljenja i entuzijazma za rad s djecom, kako bi djeca stekla povjerenje u stomatologa i prepustila mu se u ruke.

stariji čovjek u ordinaciji
Foto: news.sanfordhealth.org

Važnost prevencije u oralnom zdravlju odraslih
*redovita i adekvatna oralna higijena
*zdrava prehrana
*profesionalno čišćenje zubnog kamenca
*pjeskarenje zuba
*poliranje zuba
*redoviti preventivni pregled.

Važnost prevencije u oralnom zdravlju leži u ranom otkrivanju neželjenih promjena na zubima, zubnom mesu i sluznici usne šupljine, čime se stomatologu omogućava da pravovremeno krene s terapijom, kako bi sanirao karijes ili neko drugo oboljenje.

Važnost prevencije u oralnom zdravlju osjeti se i finansijski
Rana, pravovremena terapija znači lakše i jeftinije zahvate na zubima jer zahtijevaju manje vremena za liječenje. Endodoncija tj. liječenje korijenskih kanala mnogo je duži i skuplji postupak od plombiranja zuba.

Vađenje zuba je svakako najtraumatičnije iskustvo za pacijenta u psihološkom smislu. Zub se vadi kada više nema spasa, a njegova nadoknada mnogo je skuplje rješenje od plombiranja jer zahtijeva brušenje okolnih zuba kako bi se izradio tročlani most ili se ugrađuje implantat na mjestu gdje nedostaje zub te se izrađuje zubna krunica.

Prevenirajte karijes održavanjem pravilne oralne higijene, preventivnim pregledima i profesionalnim čišćenjem zubnog kamenca! Pažljivo njegujte svoje zube.

Izvor: ordinacija Bilan/dr Branka Bilan

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -