NaslovnaSavjetiZašto je oralna higijena posebno važna za muškarce

Zašto je oralna higijena posebno važna za muškarce

- Advertisement -

Istraživanja su pokazala da muškarci u većoj mjeri zanemaruju brigu o svom zdravlju nego pripadnice nježnijeg pola. Takođe i njihova oralna higijena je pod upitnikom. Statistike pokazuju kako muškarci u manjoj mjeri posećuju stomatologa i tako propuštaju voditi računa o zdravlju svoje usne šupljine, ali i zdravlju cijeloga organizma. Oni se obraćaju stomatologu samo kada problem već nastane.

Prosječni muškarac pere zube 1,9 puta dnevno i izgubiće 5,4 zuba do 72. rođendana. Ako je još i pušač, može se pripremiti na to da će izgubiti 12 zuba do 72. godine.

Takođe, muškarci su skloniji razvijanju raka usta i grla kao i parodontopatiji. Muškarci koji puše su izloženi dvostruko većem riziku razvijanja raka usta u odnosu na žene, a 95 odsto slučajeva ove maligne bolesti se javi nakon 40. godine. Ako se ne dijagnostikuje i liječi u ranom stadijumu, rak usta se može proširiti, dovesti do teških oštećenja i gubitka funkcije pa i smrti. Pušači bi se trebali javljati svojim stomatolozima bar dva puta godišnje radi temeljnog čišćenja zubi i uklanjanja kamenca kako bi osigurali pravilnu oralnu higijenu.

Parodontopatija (obolenje potpornog aparat zuba, desni i kosti) nastaje zbog dentalnog plaka, mekanih ostataka hrane i šećera na granici zuba i desni koje se nakon nekoliko dana stvrdnu u zubni kamenac. Kiselina koja se stvara iritira desni i uzrokuje oštećenje vlakana koja pričvršćuju desni uz zube. Tako se stvaraju parodontalni džepovi u koje upada još više bakterija i proces napreduje. Krajnji rezultat parodontopatije je gubitak kosti oko zuba i njegovo rasklaćivanje.

Dokazana je i povezanost između bolesti desni i srčanih obolenja – što znači da su osobe oboljele od parodontopatije izloženije povećanom riziku od srčanog ili moždanog udar. Dragi muškarci, potrebno je svega osam minuta dnevno da posvetite vašim zubima i oralnoj higijeni i da spriječite sve ove grozne stvari. Četkica za zube, pasta, konac i rastvor za ispiranje su sve što vam je potrebno da budeti eksperti oralne higijene. Bar jedanput godišnje posjetite stomatologa, nije tako strašno, provjerite sami.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -