Zašto je oralna higijena posebno važna za muškarce

  Istraživanja su pokazala da muškarci u većoj mjeri zanemaruju brigu o svom zdravlju nego pripadnice nježnijeg pola. Takođe i njihova oralna higijena je pod upitnikom. Statistike pokazuju kako muškarci u manjoj mjeri posećuju stomatologa i tako propuštaju voditi računa o zdravlju svoje usne šupljine, ali i zdravlju cijeloga organizma. Oni se obraćaju stomatologu samo kada problem već nastane.

  Prosječni muškarac pere zube 1,9 puta dnevno i izgubiće 5,4 zuba do 72. rođendana. Ako je još i pušač, može se pripremiti na to da će izgubiti 12 zuba do 72. godine.

  Takođe, muškarci su skloniji razvijanju raka usta i grla kao i parodontopatiji. Muškarci koji puše su izloženi dvostruko većem riziku razvijanja raka usta u odnosu na žene, a 95 odsto slučajeva ove maligne bolesti se javi nakon 40. godine. Ako se ne dijagnostikuje i liječi u ranom stadijumu, rak usta se može proširiti, dovesti do teških oštećenja i gubitka funkcije pa i smrti. Pušači bi se trebali javljati svojim stomatolozima bar dva puta godišnje radi temeljnog čišćenja zubi i uklanjanja kamenca kako bi osigurali pravilnu oralnu higijenu.

  Parodontopatija (obolenje potpornog aparat zuba, desni i kosti) nastaje zbog dentalnog plaka, mekanih ostataka hrane i šećera na granici zuba i desni koje se nakon nekoliko dana stvrdnu u zubni kamenac. Kiselina koja se stvara iritira desni i uzrokuje oštećenje vlakana koja pričvršćuju desni uz zube. Tako se stvaraju parodontalni džepovi u koje upada još više bakterija i proces napreduje. Krajnji rezultat parodontopatije je gubitak kosti oko zuba i njegovo rasklaćivanje.

  Dokazana je i povezanost između bolesti desni i srčanih obolenja – što znači da su osobe oboljele od parodontopatije izloženije povećanom riziku od srčanog ili moždanog udar. Dragi muškarci, potrebno je svega osam minuta dnevno da posvetite vašim zubima i oralnoj higijeni i da spriječite sve ove grozne stvari. Četkica za zube, pasta, konac i rastvor za ispiranje su sve što vam je potrebno da budeti eksperti oralne higijene. Bar jedanput godišnje posjetite stomatologa, nije tako strašno, provjerite sami.

  Kontakt forma

   

  Verifikacija

  Comments are closed.

  Sva prava zadržana, Gondor D.O.O.