NaslovnaRiječ stomatologaZašto je bitno izbjeljivati zube kod stomatologa?

Zašto je bitno izbjeljivati zube kod stomatologa?

- Advertisement -

Bijeljenje zuba je jedna od najtraženijih estetskih intervencija u stomatologiji. Podrazumijeva mijenjanje boje prirodnih zuba, čineći ih svjetlijim. Duvan, konzumiranje tamnih pića, pojedini lijekovi, kao i neadekvatna njega zuba mogu doprinijeti dodatnom tamnjenju zuba tokom vremena.

Foto: freepik.com

Kako se zubi izbeljuju?
Bijeljenje je sigurna i neagresivna metoda ako se stručno izvodi uz kontrolu stomatologa. Počinje pregledom kod stomatologa, slijedi saniranje zuba koji imaju prisutan karijes ili ispune koji nemaju dobro rubno zatvaranje, jer bi u oba slučaja izbjeljivač mogao da stigne do dubljih zubnih tkiva-dentina, a zatim dalje i do zubne pulpe, na koje bi mogao štetno da djeluje i izazove jake osjetljivosti i bol.

- Advertisement -

U toku sanacije zuba, uklanjaju se tvrde i meke naslage da bi efekat izbjeljivača bio potpun. Zubi se mogu bijeleti u ordinaciji ili kućnim bijeljenjem. U oba slučaja podrazumijeva se pregled kod stomatologa, sanacije zuba i uklanjane naslaga. U slucaju profesionalnog, ordinacijskog bijeljenja, tretman se nastavlja zaštitom mekih zubnih tkiva, nanošenjem gela za izbjeljivanje. U ovoj opciji koriste se gelovi visokih koncentracija. Gel se nanosi tri ili četiri puta, uz praćenje efekta. Gelovi koji se aktiviraju laserom su najefikasniji.

Foto: freepik.com

Da li se zubi mogu izbjeljivati kod kuće?
Kod kućnog bijeljenja poslije pripreme, stomatolog će uzeti otiske za gornju i donju vilicu na osnovu kojih će se izraditi folije. Pacijent dobija folije, preparat za kućno bijeljenje i uputstvo kako da ih koristi. Ovi gelovi su nižih koncentracija, potrebno je da se nose određeni broj dana, svakoga dana po nekoliko sati.

- Advertisement -

Potrebne su kontrole kod stomatologa po dogovoru. U apotekama i drogerijama moguće je naći različite proizvode za potpuno samostalno kućno bijeljenje. Svakako se preporučuje prethodna posjeta stomatologu i priprema zuba ako je potrebna. Ovakvi preparati su najslabijih koncentracija i najmanje efektni. Često efekat u potpunosti izostaje.

Da li je bijeljenje zuba u salonima ljepote bezbjedno?
Svjedoci smo reklama za bijeljenje u salonima ljepote i drugim mjestima koja nisu za to predviđena. Niža cijena tretmana u odnosu na istu u stomatološkoj ordinaciji može da zavara da se pacijenti odluče za ovu uslugu. To svakako nije preporučljivo, jer ga često izvode nestručna lica koja ne znaju da pripreme i zaštite tkiva za ovu proceduru. Tada bijeljenje može postati i agresivna procedura.

Koliko dugo zubi ostaju bijeli nakon izbeljivanja?
Koliko će zubi biti svjetliji poslije tretmana, teško je u potpunosti predvidjeti. Nekada je to značajna razlika, a nekada je u pitanju jedna nijansa. U svakom slučaju zubi uvijek izgledaju zdravije, a osmijeh osvježeno. Ovom procedurom mijenja se boja prirodnih zuba. Konzervativni ispuni i protetske nadoknada neće promijeniti boju (kompozit, porcelan, keramika…). Potrebno je to imati u vidu, i po potrebi zamijeniti ovakvu nadoknadu poslije bijeljenja ako se nalazi u estetskoj regiji da bi se boja izjednačila sa novom bojom prirodnih zuba.

Izvor: Dental centar Bobić

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -