Naslovna Savjeti Zašto dolazi do oštećenja prednjih zuba?

Zašto dolazi do oštećenja prednjih zuba?

Okrnjeni prednji zub narušava ljepotu vašeg osmijeha. Lijepi i bijeli zubi u blistavom osmijehu mnogo su više od ukrasa na licu. Oni su svojevrsno sredstvo komunikacije među ljudima, koje čini da se osjećamo bolje.

Nerijetko su presudni za formiranje mišljenja o nekom pri upoznavanju, jer složićete se, na osnovu stanja zuba možemo mnogo da zaključimo o životnim navikama osobe, pa nikako ne smijete da dozvolite da se u vašem zubnom nizu nađe okrnjeni zub, posebno ne prednji koji je prvi na udaru pogleda drugih.

Foto: freepik.com

Zašto dolazi do oštećenja
Zub je kalcifikovani organ. Sastoji se od gleđi, dentina, cementa i vezivnog tkiva – zubne pulpe. Površinu prekriva gleđ, tj. mineralno tkivo koje sadrži 4 do 6 odsto organskih i 94 do 96 odsto neorganskih materija. Iako predstavlja najtvrđi dio zuba, to ne znači da je neuništiva.

Naime, hranu koju unosimo u toku dana bakterije iz usne duplje razlažu, stvarajući kiselinu. Ona djeluje na površinu zuba, dovodeći do postepenog slabljenja gleđi, pa postoji opasnost da usljed bilo kakvih spoljašnjih uticaja, kao što je grickanje orašastih plodova ili bombona, nastanu oštećenja zuba. Takav zub se naziva okrnjen!

Kako sanirati okrnjeni prednji zub?
Zavisno od stepena oštećenja bira se metoda za saniranje okrnjenog prednjeg zuba. U slučaju malih fraktura za restauraciju zuba koriste se kompoziti. Zub se, najprije, detaljno očisti, zatim izbrusi i hemijski obradi kako bi se stvorila dobra podloga koja će prihvatiti kompozitni materijal.

Foto: depositphotos.com

Nakon toga slijedi nanošenje bijele plombe i oblikovanje tako da poprima ujednačenu boju i oblik sa ostatkom površine zuba, pa je nemoguće vidjeti gdje je bio okrnjeni prednji zub. Da bi se materijal učvrstio primjenom svjetlosti visoke talasne dužine vrši se polimerizacija. Posljednji korak jeste poliranje zuba, koji daje blistavi sjaj.

Viniri kao rješenje za okrnjeni prednji zub
Moderna stomatološka protetika velikim dijelom počiva na vinirima. U pitanju su stomatološke nadoknade u vidu tankih bijelih ljuspica. Postavljaju samo na prirodne zube i to sa prednje strane.

Obično se koriste za izbjeljivanje zuba koji su nejednake visine, na taj način se postiže savršen zubni niz. Međutim, njima se rješava i problem manjih nepravilnosti u položaju, kao što je razmak između zuba, takođe služe za “popravku” okrnjenih prednjih zuba. Za razliku od krunica postavljanje vinira ne zahtijeva veliko brušenje, pa spadaju u minimalno invazivni zahvat.

Foto: freepik.com

Porcelanski viniri izrađeni su od najkvalitetnije keramike. S obzirom da ovaj materijal propušta svjetlost, oni u potpunosti “imitiraju” gleđ zuba, čime je zagarantovana prirodna bjelina osmijeha. Osim estetskih prednosti, viniri imaju i zaštitnu ulogu, oni ojačavaju zub i povećavaju njegovu funkcionalnost, dok izuzetna otpornost i održivost boje obezbjeđuju trajnost i do 30 godina. Nažalost, kod mnogih pacijenata prednji zub je toliko okrnjen da su potrebe krunice prije nego viniri.

Krunice za okrnjeni prednji zub
Ukoliko je stepen oštećenja velik, neophodne su krunice. One predstavljaju protetsku nadoknadu koja zamjenjuje nedostajući dio oštećenog zuba. Ne samo da rehabilituju zub, već mu vraćaju funkcionalnost. Izrađuju se od keramike i metala, pri čemu bezmetalne pokazuju brojne prednosti.

Prije svega, krasi ih vrhunska estetika, koja ima moć da nadograđen zub učini gotovo istim kao prirodni. I sama procedura ugradnje je povoljnija, jer nije potrebno veliko brušenje kao kod metalnih krunica, pa je time očuvano i zubno tkivo. Visok stepen čvrstine omogućava višegodišnju postojanost.

Izvor: ordinacija Dr Minić

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -