NaslovnaObavještenjaZašto cijene stomatoloških usluga nisu skupe!

Zašto cijene stomatoloških usluga nisu skupe!

- Advertisement -

Cijena stomatoloških usluga uvijek je bila aktuelna priča, posebno na području Balkana i bivših jugoslovenskih republika.

U poređenju sa cijenama na Zapadu, cijene usluga na ovim prostorima su znatno pristupačnije.

Zbog toga se često događa da bogati pacijenti iz razvijenih zemalja dolaze kod nas i za relativno male iznose novca dobijaju visokokvalitetne usluge – ponekad čak i bolje nego kod kuće.

Foto: freepik.com

Ne smije da se štedi na zdravlju ljudi
Ova situacija ostavlja naše stomatologe pomalo razočarane, s razlogom. Pružanje kvalitetne stomatološke usluge zahtijeva mnogo vremena, visokokvalitetne materijale, modernu opremu i kontinuirano ulaganje u obrazovanje nakon završenih studija. S porastom konkurencije na Balkanu, cijene usluga su u opadanju, što može podstaknuti stomatologe da kompenzuju taj trend na druge načine.

Ovo može rezultirati upotrebom jeftinijih materijala, ubrzanjem procesa rada kako bi primili više pacijenata ili smanjenjem ulaganja u edukaciju i usavršavanje. Takođe, nabavka savremene opreme može biti značajno manja. Takav pristup nije koristan ni za pacijente ni za doktore. Stomatologija nije recimo obućarstvo, već grana medicine, tako da se ne smije štedjeti na zdravlju ljudi.

Edukativni skupovi su obavezni za kvalitetan rad
“Pohađanje edukativnih događaja, seminara i kurseva je obavezno kako bismo pratili najnovije tehnike, materijale i znanja te unaprijedili našu uslugu. Sve to radimo ne da bi postali bogati, već kako bi osigurali kvalitet našeg rada i pružili najbolju moguću zaštitu našim pacijentima”, ističu stomatolozi s kojima smo razgovarali.

Foto: dentalnews.com

Opadanje kvaliteta usluga neće donijeti nikakve pozitivne rezultate. Ako želimo da pružimo najbolju moguću uslugu, moramo postaviti odgovarajuće cijene, koje će omogućiti ulaganje u kvalitetne materijale, opremu, edukaciju, marketing i druge aspekte. Pogledajte primjer Hrvatske, gdje je neprestana borba za minimalne cijene kako bi se zaštitili pacijenti od loše usluge. To nije pohlepa, već briga za zdravlje svih.

“Uvijek možemo naći načine kako pomoći pacijentima koji imaju finansijske poteškoće, ali ne smijemo dozvoliti da kvalitet usluge pati zbog nerealno niskih cijena. Hajde da radimo zajedno da podignemo svijest o važnosti kvaliteta i ulaganja u zdravlje. Na kraju krajeva, svi ćemo imati koristi od toga”.

U Crnoj Gori se vraćaju stomatolozi u škole
Sada dolazi nova priča. U Crnoj Gori će se vratiti stomatolozi u škole, ali za to treba mnogo ljudi, od doktora do sestara i pomoćnog osoblja. Sve to košta i treba uložiti. Nije to samo pitanje cijene. Potrebno je više ulaganja u ljude, opremu i organizaciju. Pa tek onda može se pričati o pružanju kvalitetne i moderne uslugu.

Foto: freepik.com

“Priča o minimalnim cijenama je takođe zanimljiva. I dok mnogi misle da je to samo način da stomatolozi zarade više, istina je drugačija. Minimalna cijena služi da zaštitimo pacijente. Ako se cijena smanji ispod određenog nivoa, to može dovesti do kompromisa u kvalitetu. Stomatolozi moraju osigurati da imaju pravi materijal, opremu i znanje za svoj rad. To nije samo posao, to je briga o zdravlju ljudi. Na kraju, sve je stvar ulaganja. Ako želimo da pružimo najbolje, moramo uložiti više u sebe i svoj posao. I samo tako možemo napredovati i omogućiti bolju uslugu našim pacijentima. Jer na kraju krajeva, zdravlje je najvažnije, zar ne?”.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -