Zaštitnik prava pacijenata uskoro u svim stomatološkim ordinacijama u Crnoj Gori

  PODGORICA – Institucija zaštitnika prava pacijenata biće uskoro uvedena u svim crnogorskim stomatološkim ordinacijama, pokazuju dokumenti u koje je Stomatologija.me imala uvid.

  Naime riječ je o obavještenju koje iz Fonda za zdravstveno osiguranje ovih dana stižu na adrese crnogorskih ordinacija kao i o dopisu Ministarstva zdravlja prema Fondu. U dokumentima se navodi da su ordinacije dužne da u najkraćem mogućem roku imenuju zaštitnike prava pacijenata u skladu sa važećim zakonom.

  – Zakonom o pravima pacijenata (Sl. list CG br. 40/10) je u članu 31 između ostalog, propisano da su zdravstvene ustanove dužne da organizuju zaštitnika prava pacijanata. Takođe propisano je da Zaštitnika prava pacijenata određuje direktor zdravstvene ustanove, a njegov rad dužna je da organizuje zdravstvena ustanova, kao i da dvije ili više zdravstvenih ustanova koje na određenom području obavljaju zdravstvenu djelatnost mogu odrediti zajedničkog zaštitnika prava pacijenata – navodi se u dokumentu.

  Zaštitnik prava pacijenata treba da ima završen fakultet ili visoku školu zdravstvenog usmjerenja, psihologije, sociologije ili prava.

  Kontakt forma

   

  Verifikacija

  No comments yet.

  Sva prava zadržana, Gondor D.O.O.