NaslovnaObavještenjaZapaljenje desni često je bolno stanje i nije uvijek posljedica loše higijene

Zapaljenje desni često je bolno stanje i nije uvijek posljedica loše higijene

- Advertisement -

Zapaljenje desni (gingive) gingivitis nastaje usljed prisustva bakterija dentalnog plaka. Stanje je često bolno i u najtežim slučajevima ako se ne liječi može dovesti do parodontopatije u težim slučajevima do infekcije vilične kosti.

Redovno i pravilno pranje zuba i usne duplje najbolji je način da se sačuvaju zdravi zubi. Ipak, nije uvijek „krivac“ za gingivitis loša higijena.

Foto: jeffersondentalclinics.com

Desni mogu krvariti pri pranju zuba
Gingivitis je zapaljenje desni (gingive) usljed prisustva bakterija dentalnog plaka. Stanje je često bolno i veoma često kod odraslih osoba. To je oblik bolesti desni koji uglavnom počinje blagim simptomima, ali tokom vremena može prerasti u ozbiljnije stanje. Taloženje bakterija oko zuba najčešći je uzrok gingivitisa.

Stanje je praćeno crvenilom desni koje su natečene i koje mogu krvariti pri pranju zuba. Gingivitis se često liječi dobrom oralnom higijenom, dužim i češćim pranjem zuba i redovnom upotrebom dentalog konca. Antiseptik za ispiranje usta može biti od pomoći.

Dvije vrste zapaljenja desni
Gingivitis je nedestruktivna vrsta parodontoze. Postoje dvije vrste stanja – gingivitis izazvan zubnim plakom koji nastaje usljed nakupljanja plaka i iritacije desni i gingivitis koji nije izazvan plakom i koji je rezultat bakterijske, virusne ili gljivične infekcije. Ovaj oblik gingivitisa može biti i posljedica alergijske reakcije, reakcije na zubnu protezu.

Oba ova tipa gingivitisa, ukoliko se ne liječe, mogu prerasti u parodontitis, teže stanje koje može dovesti do daljih komplikacija, kao što je gubitak zuba. Najčešći uzrok pojave gingivitisa je nakupljanje bakterijskog plaka između i oko zuba. Zubni plak je biofilm koji se prirodno akumulira na zubnu površinu. Plak se može stvrdnuti i dovesti do pojave kamenca koji može ukloniti samo stomatolog.

Neke bolesti i stanja povećavaju rizik od gingivitisa
Nakupljanje plaka i zubnog kamenca može uzrokovati uništenje gingive ili desni, uključujući i gubitak zuba. Ponekada neki spoljni faktori mogu povećati rizik od upale desni. Hormonske promjene u pubertetu, menopauzi, tokom menstrualnog ciklusa i trudnoće mogu usloviti nastanak ovog stanja.

Neke bolesti kao što su karcinom, dijabetes i HIV infekcija dovode se u vezu sa većim rizikom od nastanaka gingivitisa. Pojedini lijekovi koji smanjuju lučenje pljuvačke mogu uticati na oralno zdravlje. Pojedini lijekovi za tretman epilepsije ali i lijekovi protiv angine mogu izazvati povećati rizik od upale desni. Stanje je učestalije i kod osoba koje redovno koriste cigarete, u riziku su i starije osobe, kao i oni koji imaju genetsku osnovu za nastanak gingivitisa.

Zapaljenje desni – znaci i simptomi
Zapaljenje i promjena boje desni koje su osjetljive na dodir neku su od prvih simptoma gingivitisa. Pacijenti se često žale na krvarenje desni prilikom pranja zuba. Javlja se i halitoza ili loš zadah, desni se povlače i meke su.U blažim oblicima gingivitisa nekada neće biti prisutan ni jedan od navedenih simptoma. Stomatolog će provjeriti simptome, utvrdiće da li ima plaka i kamenca u usnoj duplji. Nekada će biti potrebno i rendgensko ili parodontalno sondiranje kako bi se provjerili znakovi parodontitisa.

Liječenje
U slučaju rane dijagnostike stanje se brzo liječi, nekada je dovoljna samo dobra oralna higijena u kućnim uslovima. Međutim, ako simptomi i bolovi potraju potrebno je potražiti stručnu pomoć. Stomatolog može da ukloni višak plaka i kamenca. Sam postupak je nekada neprijatan, posebno kod težih stanja.

Stručnjak može preporučiti i naknadne preglede. Popravljanje oštećenih zuba doprinijeće, takođe, oralnoj higijeni. Krivi zubi, loše postavljene krunice ili mostovi nekada mogu otežati pravilno uklanjanje plaka i kamenca i iritirati desni. Gingivitis se može spriječiti redovnom i dobrom oralnom higijenom, koja uključuje pranje zuba najmanje dva puta dnevno i redovno ispiranje usta antiseptikom.

Izvor: eklinika

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -