NaslovnaZanimljivostiZanimljivosti o dječjim zubima koje možda niste znali

Zanimljivosti o dječjim zubima koje možda niste znali

- Advertisement -

Budući da je za pravilnu njegu zuba vašeg mališana važno znati od čega se sastoje, u nastavku možete pročitati kada nastaju mliječni zubi, koliko ih ima i čemu služe.

Mliječni zubi počinju da se stvaraju u majčinoj utrobi
Zubi djeteta počinju da se stvaraju kada se dijete razvija u majčinoj utrobi. Ovaj proces počinje između šeste i osme nedelje trudnoće i nastavlja se tokom drugog stanja žene.

Foto: jordanoralcare.com

U trenutku rođenja prelazni ili mliječni zubi već su smješteni unutar vilice, gdje će ostati do trenutka nicanja. Kad se bebe rode, zubi se ne vide u ustima, ali su tu, skriveni ispod desni.

Dvadeset mliječnih zubi
Broj mliječnih i trajnih zubića nije isti. Djeca će imati 20 mliječnih zubića, dok je trajnih 32.
Struktura
Boja mliječnih zubi je mnogo bjelja, pa su manji u odnosu na trajne zube.

Foto: puresmilessouthbay.com

Mliječni zubi su vrlo bitni za razvoj djeteta
Iako mnogi odrasli ne vjeruju u to, mliječni zubi su vrlo važni za djecu. Bitni su za žvakanje, jelo i govor, jer pomažu u izgovoru različitih fonema. Oni, takođe, imaju društvenu i estetsku ulogu, jer se djeca izražavaju i povezuju s drugima kroz osmijeh.

Takođe, vrlo vrijedna funkcija koju imaju je zadržavanje prostora za trajne zube koji se razvijaju unutar vilice. Stoga, kad izbiju, mliječni zubi djeluju kao vodiči koji omogućava pravilno postavljanje trajnih zuba.

Izvor: Index

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -