fbpx
NaslovnaZanimljivostiZanimljive činjenice iz istorije stomatologije

Zanimljive činjenice iz istorije stomatologije

- Advertisement -

Istorija stomatologije je bila zanimljiva. Da li ste znali da postoje evidentirani dokazi da su ljudi bili zabrinuti zbog izgleda i zdravlja svojih zuba koji datiraju prije više od 4.000 godina? Istraživanje intrigantne istorije oko zubne umjetnosti može biti zabavno i tajanstveno. Ispod su neke zanimljive činjenice o istoriji zuba.

zubi Džordža Vašingtona
zubi Džordža Vašingtona

Tokom građanskog rata u Americi, ne samo da se odvojio Jug, već su to učinili i južni stomatolozi. Oni su napustili ADA i osnovali SDA (Južno Stomatološko Udruženje) u Atlanti 1869. Oni su se pridružili ADA-u da bi formirali Nacionalno Udruženje stomatologa (NDA) 1897. godine, a 1922. godine, kada je sve bilo oprošteno, NDA je postala ponovo ADA.
Među prvim poznatim zubarima na svijetu bili su Etruščani – 700. godine prije nove ere izrezali su lažne zube sa zuba različitih sisara i proizveli dijelom mostova koji su bili dovoljno dobri za jelo.

Edvard Angl
Edvard Angl

Najraniji podaci o propadanju zuba Sumerani su opisali kao “zube gliste”. Takođe, postoje istorijski dokazi da je oko 2700. godine prije nove ere kineska akupunktura korišćena za liječenje bolova u zubima.
Prvi set lažnih zuba otkriven je u 8. vijeku pre nove ere
Drevne Maje su na vrhuncu mode ukrašavale zube izrezujući male komadiće emajla i ljepilom ugradile drago kamenje u rupe.
Smatra se da su Kinezi koristili četkice za zube tokom dinastije Tang ili od oko 600. godine. Kineske zanatlije proizveli su četkice za zube sa čekinjama životinjskog porekla već 1498. godine.
Iako se ispravljanje zuba praktikovalo od ranih vremena, ortodoncija kao nauka postojala jeoko 1880-ih. Edvard Angl je stvorio jednostavnu klasifikaciju za krive zube u kasnim 1800-ima, a taj sistem se koristi i danas. Prvu školu ortodoncije započeo je 1901. godine.
Suprotno uvjerenju, zubi Džordža Vašingtona u stvari nisu izrađeni od drveta. Istraživači iz Baltimora su otkrili da njegovi lažni zubi uključuju ljudske i životinjske zube. U to se vreme konjski i magareći zubi često su se koristili za dopunu stvarnih stvari.

Novokain je prvobitno izumljen oko 1905. godine za brzo djelujuću anesteziju koju će koristiti vojnici tokom ratnog vremena.
Jedan od prvih poznatih profesionalnih stomatologa bio je Egipćanin Hesi-Re koji je živeo oko 3000. godine prije nove ere. Na njegovoj grobnici je bio natpis “najveći od onih koji se bave zubima …”
Vilijam Sempl, stomatolog iz Mont Vernona, izdao je prvi patent 1869. za žvakaće gume.
Najpoznatiji američki autor zapadnih romana Zane Grej, bio je stomatolog prije nego što je postao pisac.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -