NaslovnaSavjetiZamjena plombi (ispuna): Zašto je i kada potrebna

Zamjena plombi (ispuna): Zašto je i kada potrebna

- Advertisement -

Najveća prijetnja vašem oralnom zdravlju je karijes. Iako se karijes može spriječiti, Centri za kontrolu i prevenciju bolesti procjenjuju da je najmanje 92 odsto odraslih imalo barem jedan u stalnom zubu.

Ako ste među onima koji su imali karijes, vjerovatno se za liječenje koristio ispun. Ovo pruža efikasno i dugoročno rešenje za spas osmjeha, ali da li je potrebno zamijeniti plombe? Evo šta treba da znate kako bi zubi ostali jaki i zdravi.

Koliko često treba da se mijenja ispun

Ispun, odnosno plomba, se koristi za tretiranje područja propadanja. Sprečava njegovo širenje i vraća zubu snagu. Iako će ispuntrajati nekoliko godina, neće trajati zauvek. U zavisnosti od vrste koja se koristi, evo koliko možete očekivati da će vaša restauracija trajati.

Amalgamske plombe

Najtradicionalniji ispuni su oni napravljeni od mešavine metala. Amalgamske plombe su izdržljive i efikasne, zbog čega se koriste više od 100 godina. U prosjeku možete očekivati da metalni ispuni traju oko 15 godina, prije nego što ih je potrebno zamijeniti, ali vremenski period može varirati u zavisnosti od nekoliko faktora, na primjer ako škrgućete ili stežete zube.

Kompozitni ispun

Ispuni u boji zuba napravljeni su od mješavine finog stakla i plastičnih čestica. Prilagođeni su tako da odgovaraju vašoj gleđi, da se uklope kada se nasmijete. Iako nisu napravljene od metala, izdržljive su. Obično traju 10 do 12 godina prije nego što ih je potrebno zamijeniti.

Zašto treba zamijeniti ispun

Postoji nekoliko razloga zbog kojih će se ispuni u vašim zubima vremenom morati zamijeniti. Najčešće je to rezultat svakodnevnog habanja.

Dok žvaćete, ispunje pod velikim pritiskom. Vremenom može doći do pucanja, curenja ili ispadanja. Ako ispun više ne štiti vaš zub kako bi trebalo, može uzrokovati da se bakterije i sitne čestice hrane zaglave ispod njega. Kako bi spriječili nastanak novog karijesa, morate zamijeniti stari ispun.

Ako imate kompozitno punjenje, normalno je da se vremenom promijeni boja. Možete ga zamijeniti kako biste bili sigurni da će se i dalje besprekorno stapati kada se nasmijete.

Da li postoje znakovi da je ispunu potrebna zamjena

Ako ispun ne funkcioniše kako bi trebalo, možda ćete osetiti neku osjetljivost, ili bol. Najbolje je da se odmah obratite stomatologu radi pregleda zuba. Oni će utvrditi da li je vrijeme da zamijenite ispun kako biste nastavili da štitite vaš osmjeh.

Izvor: www.parkerdentalandortho.com

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -