NaslovnaSavjetiZamjena krunica - kada je vrijeme, kako izgleda zamjena, cijena

Zamjena krunica – kada je vrijeme, kako izgleda zamjena, cijena

- Advertisement -

Zubne krunice, poznate i pod nazivom navlake za zube, su vještačka zamjena za vidljiv dio zuba i mogu biti ugrađene nekoliko načina:

*Cementirane na prirodni, prethodno izbrušni zub
*Vezane za zubni implant, vještački korijen zuba
*Dio zubnog mosta

Najčešće, krunice se ugrađuju na prirodni zub pacijenta koji je u većoj mjeri oštećen kao posljedica uznapredovalog karijesa, loma zuba i i slično. Njihova uloga je da vrate funkciju zuba, omoguće normalno žvakanje, govor, spriječe dalje propadanje zuba i poboljšaju izgled zuba pacijenta.

Po potrebi, moguća je zamjena krunica i većina pacijenata će doživjeti situaciju u kojoj je neophodno da svoje krunice zamijeni. U ovom članku govorićemo o tome koliko dugo traju krunice, šta ukazuje da ih treba zamijeniti, kako izgleda zamjena krunica, koja je cijena zamjene krunice i drugo.

Koliko traju krunice?
Savremene krunice izrađene su od keramike ili od keramike izlivene na metalnu osnovu, takozvane metalokeramičke krunice. Nezavisno od toga da li se radi o metalokeramičkim ili keramičkim krunicama, njihov očekivani životni vijek je sličan, i iznosi između pet i 15 godina.

Ipak, studije pokazuju da su cirkonijumske krunice najdugotrajnije. Faktori koji utiču na životni vijek krunice uključuju način održavanja higijene zuba i usta, životne navike pacijenta poput pušenja, škrgutanja zubima, grickanja leda i slično.

Kada zamijeniti krunicu?
Uz dobre životne navike i kvalitetno održavanje higijene i zdravlja zuba i usta, krunice će lako trajati oko 15 godina prije nego što je potrebno zamijeniti ih, osim u neplaniranim slučajevima kao što su traume i slično. Iskustva sa trajanjem i zamjenom krunica su naravno individualna i na njih utiče mnogo faktora, a u nastavku ćemo objasniti koji su znaci da je vrijeme za zamjenu krunice.

Klimanje ili otkaz krunice
Jedan od očiglednih razloga za zamjenu krunice ili njeno ponovno cementiranje je klimanje, odnosno otpadanje krunice. Pored toga, krunica može da se polomi ili okrnji, što je takođe jedan od čestih razloga za zamjenu krunice.

Ukoliko krunica otpadne ili se ošteti, u svakom slučaju je treba sačuvati. Nekada je moguće krunicu popraviti i na taj način smanjiti troškove koji bi nastali izradom nove krunice. Da li je krunicu moguće popraviti i ponovo ugraditi zavisi od slučaja do slučaja, prije svega od starosti krunice, tipa i veličine oštećenja.

Starost krunice
Optimalno vrijeme za zamjenu krunice je svakih deset godina, iako one mogu da traju duže, kako bi se spriječilo da se polome kada se to najmanje očekuje i da bi se spriječio kvar prirodnog zuba ispod krunice.

Nažalost većina ljudi izbjegava preventivnu zamjenu krunica iz finansijskih razloga, te se kao alternativa zamjeni krunica u svakom slučaju preporučuju redovni stomatološki pregledi najmanje jednom godišnje. Na ovim pregledima utvrdiće se stanje prirodnog zuba i desni, kao i stanje same krunice.

Habanje
Kako vrijeme prolazi, sasvim je normalno da se zubne krunice troše i habaju. One će se vremenom istanjiti i lošije prianjati usljed žvakanja, a osim toga, proces habanja je ubrzan kod pacijenata sa bruksizmom ili navikama poput grickanja leda, noktiju ili otvaranja ambalaže zubima.

Karijes
Zubne krunice igraju važnu ulogu u zaštiti zuba od dodatnog oštećenja. Ipak, kada se krunice u većoj mjeri potroše, bakterije mogu lako da dođu do prirodnog zuba i izazovu pojavu karijesa.

Ovo može biti praćeno bolom ili neprijatnim mirisom, što su simptomi koji zahtijevaju stomatološki pregled i zamjenu krunice prije nego što dođe do propadanja prirodnog zuba.

Bol, otok ili krvarenje
U slučaju pojave bola ili otoka oko zubne krunice, najvjerovatnije da će biti neophodno da se krunica zamijeni ili da se ukloni radi popravke prirodnog zuba i kasnije ponovo zacementira na popravljen zub kada je to moguće. Slična stvar važi i za krvarenje desni u regiji oko krunice. Bol, otok i krvarenje desni mogu biti znaci upalnog procesa ili karijesa.

Estetski razlozi
Estetika je važan faktor za većinu pacijenata koji se odluče za zamjenu krunice. Kod metalokeramičkih krunica moguće je da metalna osnova na spoju sa desnima postane vidljiva usljed habanja i tanjenja keramičkog materijala. Pored toga, krunice nije moguće izbjeliti, te ukoliko dođe do prebojavanja krunice neophodno je zamijeniti je.

Kako izgleda zamjena krunica?
Krunice su zacementirane posebnom vrstom cementa za prirodni, izbrušeni zub pacijenta. U slučajevima kada su dio zubnog implanta, one su vezane za njega vezom koja se naziva abatment ili suprastruktura.

U oba slučaja, krunicu je moguće zamijeniti. Kada je vezana za prirodni zub, zamjena krunice izgleda veoma slično inicijalnoj ugradnji, osim što se stara krunica prvo uklanja, a brusi se samo cement kojim je ona bila vezama, a ne spoljni dio zuba. Po skidanju stare krunice, po potrebi će biti uklonjen i karijes i obavljeni svi drugi radovi. Nova krunica mora biti ugrađena na potpuno zdrav zub, kako ne bi došlo do njegovog propadanja ispod navlake.

Ukoliko je karijes uznapredovao ispod stare krunice, moguće je da će on morati prvo da bude nadograđen, najčešće kompozitnim materijalom, istim onim materijalom od kog se prave i bijele plombe.

Ponekad će zamijena krunice uključivati jednu ili više proba i ispravki, kako bi nova krunica dobro prianjala na zub na koji se vezuje, i kako bi se doradio njen izgled tako da u potpunosti odgovara prirodnim zubima koji je okružuju. Sve procedure u vezi promjene zubne krunice su bezbolne ili se obavljaju u lokalnoj anesteziji.

Kako izgleda zamjena krunice na implantu?
Kada je riječ o zamjeni krunice na zubnom implantu, i u ovom slučaju procedura zamjene krunice gotovo da je istovjetna inicijalnoj ugradnji. Veza između krunice i implantima, abatment ili suprastruktura, nekada će morati da bude zamijenjena, što će stomatolog procijeniti na osnovu pregleda. Na mjesto stare krunice može biti ugrađena privremena krunica, kako bi pacijent lakše funkcionisao do izrade trajne krunice.

Koliko košta zamjena krunica?
Cijena zamjena krunica ne razlikuje se od inicijalne ugradnje krunice. U prosjeku, cijene krunica iznose od 100 do 150 eura za metalokeramičke krunice, dok je za krunice izrađene isključivo od keramike potrebno izdvojiti od 150 do 300 eura.

Kao što smo ranije naveli, najkvalitetnije krunice izrađene su od cirkonijuma, ali je cijena cirkonijumskih krunica ujedno i najviša. Statistike pokazuju da cirkonijumske krunice najduže traju, a ujedno i najviše odgovaraju prirodnim zubima.

Zaključak
U ovom članku bavili smo se zamjenom postojećih krunica i odgovorili na najčešća pitanja koja se postavljaju u vezi ove procedure. Ukratko, zamjena krunica je moguća i poželjno je mijenjati ih preventivno svakih deset godina, prije nego što dođe do njihovog otkaza.

Osim preventivne zamjene, znaci da je vrijeme za zamjenu krunice uključuju njeno klimanje, pucanje, ali i bol, otok, potrošenost, kao i estetske razloge. Ovo se odnosi kako na krunice na prirodnim zubima pacijenta, tako i na krunice na implantima.

Izvor: Permadent

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -