NaslovnaSavjetiZalivanje (pečaćenje) fisura – praktični vodič za roditelje

Zalivanje (pečaćenje) fisura – praktični vodič za roditelje

- Advertisement -

Karijes ranog djetinjstva danas se smatra velikim izazovom u javnom zdravlju zemalja u razvoju.

Relativno malo pažnje se posvećuje edukaciji javnosti, a posebno roditelja predškolske i školske djece o značaju preventivnih postupaka koji se svakodnevno u stomatološkoj praksi provode u cilju očuvanja oralnog zdravlja djece.

Upravo nedostatak znanja i svijesti o značaju prevencije karijesa, jedne od najrasprostranjenijih bolesti, rezultira vrlo ranom destrukcijom i gubitkom određene grupe zuba – najčešće mliječnih petica i stalnih šestica i sedmica.

dr Nevena Koščica (Foto: privatna arhiva)

U skladu sa savremenim načinom života i poboljšanjem kvaliteta istog, moramo na vrijeme misliti i posvetiti pažnju očuvanju fukncije mastikatornog organa.

Pečaćenje (zalivanje) fisura je jednostavna preventivna procedura koja ima za cilj zaštitu udubljenja na površini zuba od dejstva mikroorganizama i u skladu s tim preventira nastanak karijesa. To je dokazano najefikasnija metoda u prevenciji karijesa.

Ono što vrlo često zbunjuje roditelje je da li su zalivači fisura bezbjedna sredstva?
Zalivači fisura djeluju isključivo na lokalnom nivou i ne posjeduju efekat sistemske toksičnosti, ne oštećuju pri tom zubna niti meka tkiva, i što je najbitnije, pravilno aplikovani, ne utiču na zagriz.

Istovremeno pokazuju pozitivne efekte jer otpuštaju jone fluora poput recimo zubnih pasta. Joni fluora u ovim koncentracijama ne pokazuju efekte sistemske toksičnosti a istovremeno svojom ugradnjom u zubna tkiva jačaju zub i povećavaju njegovu otpornost.

Foto: lifecaredental.com.au

Kada i kako vrišiti selekciju zuba?
Zbog samog morfološkog izgleda bočnih zuba, i čestog zadržavanja ostataka hrane na njima, upravo su ove površine kandidati za zalivanje fisura.

Dakle, ovdje govorimo o mliječnim četvorkama i peticama, kao i stalnim šesticama i sedmicama.

Naravno, procjenom stomatologa i drugi zubi se preventivno mogu zaštiti. Sa pečaćenjem fisura međutim treba sačekati potpuno nicanje zuba kako bi se mogli obezbijediti adekvatni uslovi za sprovođenje postupka.

Ono što je svakako najbitnije napomenuti je da se ova procedura nikako ne primjenjuje u uslovima kada se već detektuje zubni karijes.

Foto: deeshaplanddental.co.uk

Naravno, svaki mali pacijent je priča za sebe. U skadu sa tim, uvijek treba procijeniti rizik za nastanak karijesa – učestalost unosa šećera/slatkiša, nivo oralne higijene, stanje ostalih zuba te stepen saradnje sa pacijentom i roditeljima.

Da li su ovi zubi u potpunosti zaštićeni od karijesa?
Ne. Cilj ovih procedura je olakšati održavanje oralne higijene i istovremeno ojačanje zubne supstance. Međutim, usljed žvakanja zalivači se vremenom troše.

Zato je neophodna redovna kontrola kod doktora stomatologije, kako bi se bilo kakva nepravilnost na vrijeme zapazila.

Koja je uloga roditelja?
Roditelji moraju biti svjesni da je njihova uloga u pripremi djeteta na odlazak kod stomatologa krucijalna.

Foto: drjamieworkman.com.au

Oni već prije rođenja djeteta trebaju biti upoznati sa prenosom kariogenih bakterija na dojenče te načinima nastanka karijesa. Isto tako trebaju biti upoznati sa preventivnim metodama koje sprečavaju razvoj istog.

Roditelj je taj koji oblikuje ponašanje djeteta, koje treba da odlazak kod stomatologa prihvati kao rutinu. Istovremeno treba razmišljati u pravcu da primjenom preventivnih postupaka spriječavamo nastanak destrukcija, a sljedstveno i zahtjevne te ponekad neugodne zahvate.

I poruka za kraj – shvatite ovu proceduru kao oblik ulaganja u budućnost. Očuvanjem zuba koji su centar zagriza, očuvaćemo funkciju mastikatornog organa, a tako spriječiti nastanak niza poremećaja i tegoba.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -